Detail dotazu

15.5.2016

Dobrý den pane doktore Chtěl bych se zeptat na Váš názor. Od prosince jsem začal mít potíže které se týkají bolestí ve svalech a kloubech které se postupně stupňují a jsou nyní bodavé a palčivé. Zároveň mám bolesti v hlavě,čelistech a v kostech. Nyní se k bolestem v posledním měsíci přidalo cukání ve svalech v celém těle. Byla mi indikována v lednu mononukleóza. Potom jsem dostal v březnu parotidu, měl jsem oteklé slinné žlázy a trošku bolest ve varlatech ale test byl negativní. Zároveň mě bolely uši a sono prokázalo zánět dutin. Bolesti ve svalech se začaly stupňovat a v dubnu jsem necítil nohu od lýtka do stehna a byl jsem hospitalizován na neurologii. Byl mi vzat likvor a uděláno CT mozku. Výsledky CT byly v pořádku. Výsledky likvoru také nic neprokázaly, Všechny testy na infekci negativní,žádná borelie,žádný příznak CRP, standartní testy krve v pořádku, pouze hraniční test paraproteinu. Revmatoidní faktor nevýznamný. Protože jsem se pohyboval před několika lety jako voják v Afghanistánu, napadlo mě jestli by nemoc s tímto nějak nemohla souviset. Vzpomínám si že když jsem se vrátil v roce 2010 domů měl jsem na noze u kotníku vyrážku, vřídky s tekutinou které mi nezmizely ani 5 let poté co jsem se vrátil.Občas se vyskytly ve zvýšeném množství a potom zase třeba po delší době se objevily na noze jeden,dva. Ve větším množství se objevily vloni v létě. Nepřikládal jsem tomu nějakou zvláštní důležitost a vřídky jsem vymačkával a potom jsem si nohy vykoupal v osolené vodě. V létě zmizely a už se neobjevily. Nemohla by nějakým způsobem přejít infekce z těchto vřídků do těla a způsobovat moje problémy? Myslím si že třeba krevní testy nejsou nastaveny na tento typ infekce a proto nic neindikují. Chtěl bych se zeptat jestli je možné se dát vyšetřit na možnost nákazy v nějaké specializované ambulanci nebo na koho bych se mohl obrátit. Velice děkuji za případnou odpověď.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
24.5.2016

Dobrý den, pokud v těle probíhá zánět, indikují to různé laboratorní parametry. Jejich negativita svědčí v zásadě proti tomu. Mezi vymizením vřídků v létě a nástupem příznaků v prosinci uplynula dost dlouhá doba. Byly Vám vyšetřeny autoprotilátky? Možná by to chtělo i MR, která je citlivější než CT.

Nejčtenější dotazy
1.4.2020

Dobrý den, vrátili jsme se z Brazilie.Manžel má příznaky Ziky a kamarádka má ziku potvrzenou. Je dobré podávat nějaké léky? děkuji

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
1.4.2020

Dobrý den. Nákaza virem Zika je nebezpečná pouze pro plod infikované těhotné ženy. U ostatních jedinců jde o nákazu nezávažnou a obávat se není třeba. Proti viru Zika nejsou dostupné léky, nemoc se léčí symptomaticky, tzn. klidem na lůžku a podáváním léků proti bolesti a teplotám. Virus se nejčastěji na člověka přenáší krev sajícími moskyty, mezilidsky je přenosný pohlavní cestou. V případě, že s manželem plánujete rodičovství, je nutné zabránit infekci budoucí matky. Základní prevencí je...

24.2.2017

Dobrý den, chtěli bychom s přítelem do Asie na dovolenou. Cestovat budeme v mém druhem trimestru a před otěhotněním jsem se nechala naočkovat proti břisnímu tyfu, žloutence a vzteklině. Rozhodujeme se mezi Bali, Maledivy, Filipinami a Sri Lankou. Kterou destinaci byste mi doporučili jako nejméně nebezpečnou z hladiska možných těhotenství ohružujících nákaz? Thajsko jsme jiz kvuli dengue vyloučili. Děkuji

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
13.3.2017

Dobrý den, z uvedených oblastí lze považovat po zdravotní stránce za nejbezpečnější Maledivy. Přesto však používejte účinný repelent

Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Stali jste se obětí trestného činu v...

Krádež zavazadla, peněžního obnosu či osobních...

Desítka nejčastějších mýtů spojených s...

Vzduch v letadle je plný škodlivých mikrobů,...

Setkání s exotickými zvířaty –...

Ebola, tetanus, vzteklina, tuberkulóza, krvácivé...