Salmonelóza

Základní informace

Salmonelóza je bakteriální onemocnění vyvolané širokým spektrem zástupců bakterie Salmonella. Člověk se většinou nakazí konzumací infikovaných potravin, které se jedí nebo pijí zastudena. Příkladem mohou být salámy, majonéza, cukrárenské a mléčné výrobky. Salmonelózy patří k nejčastějším bakteriálním střevním infekcím u nás i ve světě. Onemocnění se objevuje během celého roku s maximem výskytu v letních měsících.

Inkubační doba

Inkubační doba je maximálně 48, k rozvoji příznaků většinou dojde za 8–10 hodin po konzumaci kontaminované potravy.

Projevy a průběh nemoci

Onemocnění typicky začíná náhlým vzestupem teploty, křečovitými bolestmi břicha, zvracením a průjmy. Zvracení během jednoho dne zůstává, křečovité bolesti břicha a průjmy však mohou trvat několik dnů. Nemocní jsou ohroženi především dehydratací a minerálním rozvratem. Prognóza je však příznivá a zdravotní stav se často upraví do jednoho týdne. Méně často dochází k rozsevu bakterií krevním řečištěm nebo ke vzniku ložiska bakterií mimo střevní systém.

Léčba

Léčba se zaměřuje především na dostatečný pitný režim a náhradu ztracených minerálů. Antibiotika průběh onemocnění nezlepšují. Očkování v současné době neexistuje, a tak je kladen důraz na prevenci v podobě dodržování hlavních hygienických pravidel.

Rizikové země - Salmonelóza


Novinky

Extrémní dovolená? Zážitek (ne)jen pro...

Už vás nebaví dovolené spojené s opalováním se na...

Mořská nemoc: jak se vyhnout strašákovi...

Mořská, lodní, automobilová či letadlová nemoc....

Ekoturistika jako naděje pro budoucí...

Představte si, že stojíte na kopci a pozorujete...