Horečka při cestování v zahraničí. Víte, jak správně postupovat?

Nejčastějším důvodem horečky u cestovatelů bývají infekční onemocnění, na vině však může být také úpal, závažnější úraz nebo zhoršení chronických chorob. Příčin horečky a s ní spojených příznaků je opravdu nepřeberné množství. Důležité je nic nepodceňovat a v případě trvajících obtíží neprodleně vyhledat lékařskou pomoc.

Nechtěný suvenýr z dovolené

Horečka a s ní spojené příznaky, například v podobě nechutenství, únavy či bolesti kloubů, mohou být příznakem banální infekce, ale také závažné nákazy. Horečka může vzniknout již během cestování, část cestovatelů si ji však může přivézt z dovolené jako nechtěný suvenýr.

Horečka je většinou příznakem infekčních chorob, nejčastěji se jedná o takzvané kosmopolitní infekce, které se vyskytují po celém světě. Mezi ně patří například cestovatelský průjem, zápal plic nebo infekce močových cest. Při cestování do exotických krajin se ale v nemalé části případů jedná o takzvané tropické nemoci, kterých je řada.

  • Kromě infekcí může horečku způsobit přehřátí organismu spojené s dehydratací, vážnější úraz či zhoršení chronických chorob, například autoimunitních onemocnění.
  • Specifickým typem je takzvaná cestovní horečka. Jedná se o projev stresu a vzniká již před cestou nebo v prvních dnech cestování.

Jak postupovat v případě horečky na cestě

Horečka je definována jako zvýšení tělesné teploty nad 38 °C. Normální teplota se pohybuje v rozmezí 36–36,9 °C. Teplota v rozmezí 37–37,9 °C je označována jako zvýšená teplota, která může, ale nemusí nic znamenat. Kromě horečky jsou důležité i doprovodné příznaky, například v podobě třesavky, zimnice, únavy, malátnosti, nechutenství, nevolnosti, zvracení, průjmu, bolesti hlavy, kloubů či břicha.

  • Pokud vás postihne horečka při cestování v zahraničí, je nejprve vhodné postupovat stejně, jako když dostanete horečku doma. Důležité je omezit fyzickou zátěž, odpočívat, dbát na dostatečný příjem tekutin a horečku srazit léky proti bolesti a teplotě.
  • Pokud po 24 hodinách nedojde ke zlepšení stavu nebo se i přes klidový režim váš stav rychle zhoršuje, je nezbytné neprodleně navštívit lékaře.
  • Pokud jste před odjezdem uzavřeli cestovní pojištění, bude pro vás situace mnohem jednodušší. V tomto případě je v první řadě nezbytné kontaktovat asistenční linku pojišťovny a řídit se pokyny jejích pracovníků. Cestovní pojišťovna vám zařídí ošetření v nejbližším smluvním zdravotnickém zařízení.
  • Pokud nemáte uzavřené cestovní pojištění, v první řadě je vhodné obrátit se na nejbližší lékařskou pohotovost, s jejímž vyhledáním vám mohou pomoci například v hotelu.

Horečka po návratu z dovolené

Přibližně v 25 % případů horečky dochází k jejímu rozvoji až po návratu ze zahraničí. Pokud cestujete do tropických oblastí, pak bývá nejčastěji na vině horečka dengue (Latinská Amerika, Asie) nebo malárie (subsaharská Afrika a další oblasti). Mezi běžnější příčiny ale patří v úvodu zmiňované kosmopolitní infekce. Postup je opět stejný jako v případě horečky při cestování v zahraničí, tedy navštívit lékařskou pomoc při přetrvávání nebo zhoršování obtíží.

(holi)

Zdroje:

1. https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2020/posttravel-evaluation/fever

2. http://emed.ie/Infections/Travellers_Fever.php

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.