Cestování po zbytek roku? Podle světel semaforu a tak trochu jinak

Rok 2020 měl být dalším rokem plným zážitků a vzpomínek z cest do bližších či vzdálenějších zahraničních destinací. Plány cestovatelů po celém světě však zhatil koronavirus. Cestovatelský ruch v první polovině roku výrazně utrpěl, nyní se pomalu začíná probouzet. Otázkou však zůstává, jak bude situace vypadat ve zbytku druhé poloviny roku a bude-li vůbec možné cestovat?

Čekání na druhou vlnu

Pandemie koronaviru se během jara prohnala Evropou, přičemž v současnosti je zde po výrazném zklidnění situace opět na mírném vzestupu. Nejvíce postižené státy se ale aktuálně nacházejí mimo Evropu. Žebříčkům výskytu koronaviru „vévodí“ Spojené státy americké, Brazílie a Indie. Epidemiologická situace se však může změnit prakticky během pár dnů. V současnosti tak zůstává nezodpovězenou otázkou, zda nás čeká druhá vlna pandemie. Na to bohužel nikdo nedokáže odpovědět. Situace navíc začne být ještě méně přehledná se startem sezóny chřipek a nachlazení. Co lze očekávat na poli cestování? 

Zelená nebo červená 

Cestování po České republice je v současnosti bezpečné, a to při dodržování základních hygienických pravidel, bezpečného odstupu a vyhýbání se ohniskům nákazy. Evropská turistika je řízená pomocí takzvaného semaforu. V době psaní tohoto článku byla situace v Evropě poměrně klidná, státům Evropské unie kazily uniformní zelené zbarvení pouze „červené“ Rumunsko a Španělsko. V rámci cestování mimo země Evropské unie je zapotřebí sledovat aktualizované informace Ministerstva zdravotnictví České republiky, které pravidelně vydává seznam zemí nebo jejich částí s nízkým rizikem nákazy.

Bezpečnostní situace v jednotlivých státech se neustále mění a bohužel není možné předpovídat, co bude za týden, natož za měsíc.

Bezpečnost především

Je v současnosti vůbec vhodné a bezpečné někam cestovat, nebo je lepší zůstat doma? Cestováním se samozřejmě riziko nákazy zvyšuje, to platí zejména při kontaktu s jinými osobami, ale při dodržování určitých pravidel je relativně bezpečné. Která pravidla to jsou?

  • Je vhodné vyhýbat se místům s vysokou koncentrací osob. Dovolenou je tak lepší vybírat v přírodě a v méně vyhledávaných turistických destinacích.
  • Pokud je to možné, je optimální vyhýbat se městské hromadné dopravě a preferovat alternativní způsoby přepravy, například automobil, kolo či chůzi pěšky.
  • Při cestování je dobré omezit sociální kontakty na minimum a stýkat se pouze s nejbližšími.
  • Po celou dobu je nezbytné dodržovat základní hygienická opatření, například často si mýt a dezinfikovat ruce, nedotýkat se rukama obličeje nebo dbát na dostatečné rozestupy.
  • Pro cestovatele je doporučeno uzavření cestovního pojištění v případě potřeby ošetření, ale také je vhodné mít uzavřené pojištění storna v případě nutnosti zrušení zájezdu.

Situace ohledně koronaviru se neustále dynamicky mění, již s příchodem podzimu může dojít k dramatickému vzestupu počtu nakažených osob, nebo naopak může být situace do konce kalendářního roku poklidná. V současnosti je tak vhodné nevytvářet dlouhodobé cestovatelské plány a spíše si dovolenou zařídit flexibilně v rámci aktuálních podmínek.

(holi)

Zdroje:

1. https://www.government.nl/latest/news/2020/06/03/if-you%E2%80%99re-going-on-holiday-make-sure-you-travel-smart

2. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/travel-in-the-us.html

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 4
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.