Nejčastější mýty o cestovní medicíně. Znáte je?

Panák tvrdého alkoholu je nejlepší prevence cestovatelského průjmu. Česnek mě ochrání před komářím bodnutím. Proč uzavírat cestovní pojištění, když si platím zdravotní pojištění? − Cestování doprovází řada mýtů, které mohou poklidnou dovolenou značně zkomplikovat. Následující řádky uvádějí na pravou míru ty nejčastější z nich.

Mýtus č. 1 − Místní repelenty jsou účinnější než ty z domova

Toto je jeden z nejrozšířenějších mýtů o cestování vůbec. V rámci přípravy na cestu se z různých informačních zdrojů často dozvídáme, že ty nejúčinnější repelenty zakoupíme jedině v cílové destinaci. To je však velký omyl. Kvalita zahraniční repelentů se velmi různí a velká část z nich neposkytuje příliš účinnou ochranu. Na vině jsou i nevhodné skladovací podmínky a prodej prošlých výrobků. Repelent si proto raději kupte ještě před odjezdem. U nás ho seženete nejen v lékárně, ale i ve specializovaných cestovatelských obchodech. O volbě vhodného výrobku se však raději poraďte s odborníkem na cestovní medicínu.

Mýtus č. 2 − Cestovní pojištění je zbytečné

Mnoho lidí si stále myslí, že do zahraničí nepotřebují speciální cestovní pojištění, když si platí zdravotní pojištění doma. To je však velký omyl. Cestovní pojištění se vám vyplatí i v případě, že cestujete pouze po Evropě. Je sice pravda, že léčebné výlohy se dají hradit na základě evropského zdravotního průkazu (kartička pojištěnce), jenže tento průkaz platí jen ve státních nemocnicích, nepokryje vysoké spoluúčasti hrazené při prvním ošetření, hospitalizaci, zubních zákrocích ani při nákupu zdravotnických pomůcek a nevztahuje se ani na převoz do ČR. Proto je lepší připlatit si stokorunu za cestovní pojištění než doufat, že se nám v zahraničí nic nestane.

Mýtus č. 3 − Panák tvrdého alkoholu mě ochrání před průjmem

Panák becherovky, slivovice nebo rumu je oblíbenou součástí prevence cestovatelského průjmu u českých turistů. Tímto způsobem však průjmu určitě nepředejdou. Tvrdý alkohol totiž bakterie způsobující průjem nezabíjí. Lepším řešením je držet se zlatého cestovatelského pravidla: „Uvař to, upeč to, oloupej to, nebo na to zapomeň!“ Z něj vyplývá, že každý pokrm, který v zahraničí jíme, by měl projít tepelnou úpravou. Ovoce a zeleninu bychom pak měli konzumovat teprve poté, co ji oloupeme. Pokud přece jen neodoláte plodům se slupkou, alespoň je před konzumací omyjte proudem čisté vody.

Mýtus č. 4 − Na žahnutí od medúzy pomůže lidská moč

Žahnutí od medúzy je velmi nepříjemné a bolestivé. Setkání s některými druhy, například čtyřhrankou, může být dokonce životu nebezpečné. Určitě jste už v řadě televizních filmů a seriálů viděli, že v rámci první pomoci je nejlepší postižené místo pomočit. To je však naprostý nesmysl, jehož původ není známý. Sladká voda i lidská moč mohou způsobit aktivaci jedu v chapadlech a tím zhoršit obtíže. Při ošetření žahnutí od medúzy je vhodné pokusit se nejprve smýt žahadla mořskou vodou a poté zbývající kousky odstranit pomocí holicí pěny a žiletky na holení nebo jiným předmětem s ostrou hranou, například kreditní kartou. Zničit žahadla pomáhá také namočení postiženého místa do octa nebo jedlé sody po dobu 30 sekund.

Mýtus č. 5 − Opalovací krém a repelent je možné kombinovat

Pokud vyrážíte do slunných exotických destinací, mějte vždy na paměti, že repelenty mohou oslabit účinek opalovacích krémů. Pro kombinovanou aplikaci repelentu a opalovacího krému proto platí jednoduché pravidlo. Na pokožku nejprve naneste opalovací krém, počkejte 20 minut a teprve pak aplikujte repelent. Samozřejmostí však zůstává nutnost opakování aplikace obou prostředků dle doporučení výrobců.

Mýtus č. 6 − Konzumace česneku chrání před komářím bodnutím

Pravidelnou konzumací česneku si možná udržíte od těla ostatní cestovatele, ne však komáry. Účinek česneku coby prevence komářího bodnutí nebyl nikdy žádným vědeckým výzkumem prokázán. Komářím bodnutím se nejspíš vyhnete nošením vhodného oděvu s dlouhými rukávy a nohavicemi a především používáním repelentů a sítí proti hmyzu.

(holi)

Zdroje: 1. https://www.iamat.org/blog/true-or-false-common-travel-health-myths/

2. https://www.iamat.org/blog/true-or-false-5-travel-health-myths-debunked/

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 4
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.