Jet lag neboli nemoc z časového posunu

Vznik dočasné poruchy spánkového cyklu se označuje jako jet lag čili pásmová nemoc. Objevuje se u jedinců, kteří cestují letadlem přes více než tři časová pásma. Dochází u nich k rozhození biologických hodin, což se projeví poruchami v cyklu spánku a bdění.

Vnitřní hodiny lidského organismu sídlí v části mozkové tkáně zvané hypotalamus. Zde dochází k produkci spánkového hormonu melatoninu. Uvolňování melatoninu přes den potlačuje sluneční záření, které dopadá na sítnici lidského oka. S příchodem soumraku naopak dochází ke zvýšené tvorbě tohoto hormonu, který je zodpovědný za kvalitu spánku. Lidské tělo si časem zvykne na pravidelné střídání dne a noci, což se projeví i v pravidelné sekreci melatoninu. Problém tak nastává, když se posuneme o několik časových pásem jinam. Organismu poté nějakou dobu trvá, než se přeřídí dle nového denního řádu. Přechodný zmatek biologických hodin se projeví poruchami spánku a bdění.

Riziko cestování

Jedinci cestující na východ mají problém večer usnout a ráno vstát. Cestovatelé putující na západ naopak pociťují ospalost ve večerních hodinách a ráno se velmi brzy budí. Příznaky jet lagu se však různí. Velkou roli hraje rozdílná schopnost adaptace biologických hodin každého z nás. Podstatný je také věk a fyzická zdatnost cestovatele. Starší jedinci mají častěji větší problém s adaptací na nové časové pásmo. Kromě poruch spánkového cyklu se pásmová nemoc projevuje také snížením tělesných a duševních schopností, únavou, bolestmi hlavy, podrážděností, vznikem depresí či zažívacími obtížemi a nechutenstvím. Stav je naštěstí přechodný, biologické hodiny se totiž během několika dnů přizpůsobí novým podmínkám.

Prevence pásmové nemoci

Cestovatelé mohou zmírnit příznaky jet lagu následujícím způsobem:

  • Základem je dodržování zdravého životního stylu. Pravidelné cvičení, zdravá strava a dostatek odpočinku zlepšují fyzickou zdatnost organismu, který si tak lépe poradí s cestováním napříč časovými pásmy.
  • Biologické hodiny můžete adaptovat již před odletem. Pokud cestujete na západ, uléhejte do postele asi o 1 až 2 hodiny později, než jste zvyklí. Při cestách na východ naopak zkuste usínat o 1 až 2 hodiny dříve.
  • Pokud je to možné, naplánujte si alespoň jedno mezipřistání.
  • Během cesty se vyhněte vydatným jídlům, kofeinu a alkoholu. Pijte dostatek vody a občas se projděte v uličce letadla. Na cestu si vezměte pohodlné boty a oblečení. Jste-li ospalí, zkuste usnout.
  • První den v cílové destinaci si vyhraďte pro odpočinek a relaxaci, poté se snažte adaptovat na místní časové pásmo. Váš rozvrh jídel by se měl řídit novým časovým rozložením. Během dne se snažte trávit co nejvíce času na slunci. Udržujte dostatečný pitný režim a vyhněte se nadměrné konzumaci alkoholu a kofeinu.

(holi)

Zdroj: wwwnc.cdc.gov

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2914
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.