Cestování s obytným vozem nebo s karavanem. Na co je potřeba se připravit?

Cestování s obytným vozem nebo karavanem, takzvaný karavaning, nabývá v posledních letech na popularitě. Není se čemu divit, dovolená s motorizovaným domovem na kolech nabízí nejen mnohem větší svobodu a bližší kontakt s přírodou, ale také více zážitků. Pokud se ale chystáte karavaning vyzkoušet poprvé, určitě byste se měli na cestu důkladně připravit.

Jaký řidičský průkaz

Nejprve je důležité rozhodnout se, zda si vypůjčíte (nebo koupíte) obytný vůz, nebo za automobil připojíte obytný přívěs, takzvaný karavan.

  • Vlastníci běžného řidičského průkazu skupiny B mohou řídit obytný vůz s hmotností do 3,5 tuny nebo karavan s hmotností do 750 kilogramů, který se i s osobním automobilem vejde do hmotnosti 3,5 tuny a pojme maximálně osm pasažérů a jednoho řidiče.
  • Pokud je obytný vůz nebo auto s karavanem těžší než 3,5 tuny, pak je nutné rozšířit si řidičský průkaz na typ B96 (do 4,25 tuny). K získání tohoto typu řidičského oprávnění vám postačí složit praktickou zkoušku z jízdy, jejímž největším úskalím je především couvání.
  • Pokud si budete chtít půjčit ještě větší obytný vůz nebo připojit k osobnímu automobilu větší karavan, pak si budete muset řidičské oprávnění rozšířit na typ B + E, k čemuž je potřeba složit praktickou i teoretickou zkoušku.
  • V případě zapůjčení karavanu je také důležité zkontrolovat v technickém průkazu, jakou zátěž zvládne uvézt váš osobní vůz.

Přípravy na cestu

Další důležitou část představuje příprava samotné jízdní trasy, která se s ohledem na počasí či náhlé změny preferencí samozřejmě může měnit. Nicméně je důležité zjistit si informace ohledně toho, jaké silniční a dálniční mýto se bude na automobil vztahovat, jaká je povolená rychlost jízdy pro jednotlivé typy souprav a kam na své cestě můžete a nesmíte zajet. V tom vám mohou pomoci specializované navigace určené pro obytné vozy nebo karavany, díky kterým se vyhnete silnicím s omezenou výškou, šířkou, délkou nebo zátěží.

Důležité je samozřejmě balení, které by mělo být taktické a promyšlené. I když obytné vozy a karavany pojmou opravdu velké množství zavazadel a dalších (ne)potřebností, kromě zmíněné hmotnosti je potřeba hlídat řádné upevnění zavazadel, veškeré neupevněné předměty totiž mohou v případě nehody znamenat velké nebezpečí pro posádku. V případě cestování do kempů nebo do přírody je dobré si přibalit dostatečné množství pitné vody a základních hygienických potřeb, ale například také plynu na vaření. Některé kempy totiž nenabízí odpovídající zázemí a je vhodné se o tom předem informovat.

Do kempu nebo do přírody

Nespornou výhodou tohoto způsobu cestování je kromě naprosté svobody pohybu také možnost blízkého kontaktu s přírodou. V Evropě naleznete poměrně bohatou síť kempů nebo parkovacích míst určených pro karavany, které se označují například pojmem Stellplatz.

Nejjednodušší je však vyhledat si vhodné místo pro pobyt v kempu nebo v přírodě pomocí chytré aplikace. Mezi nejrozšířenější patří Park4night nebo Campercontact. Obě aplikace fungují online, ale lze je za poplatek používat také v offline verzi.

Pojištění nezbytností

Při tomto způsobu cestování do zahraničí je pochopitelně nutné vhodné pojištění. Kromě povinného ručení a havarijního pojištění se většinou vyplatí uzavřít také soukromé cestovní pojištění s dostatečným limitem pojistného krytí a řadou dalších pojistných parametrů, které ochrání nejenom vaši peněženku, ale také zdraví všech pasažérů.

(holi)

Zdroje:

https://www.campiri.com/cs-cz/jaky-potrebuji-ridicak-pro-obytne-auto-a-karavan--clanek-70

https://www.svetkaravanu.cz/magazin/ridicak-na-karavan

https://camperguru.com/caravan-what-you-need-to-know/

https://www.portalridice.cz/clanek/moznosti-cestovani-obytnym-vozem-ci-karavanem

https://www.topkaravan.cz/proc-dovolena-obytnym-vozem-jake-jsou-jeji-vyhody-a-jak-na-to

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 90
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.