Hit současné dovolené? Obytné vozy a karavany!

Představte si, že se každé ráno probudíte a s šálkem kávy nebo jiného lahodného moku si vychutnáváte nádherné přírodní scenérie. Hory, jezera, mořské pobřeží, záleží jen na vaší fantazii. Cestování s obytným vozem nebo karavanem je u Čechů stále populárnější, na své si přijdou dobrodruzi i vyznavači luxusních požitků. Takzvané chaty na čtyřech kolech jsou totiž v současné době dostupné ve všech vybaveních, od těch základních až po luxusní silniční hotely.

Karavan, nebo obytný vůz?

Karavan není synonymem pro obytný vůz. To je důležité si před cestou uvědomit. Karavan je obytný přívěs, který se připojuje k osobnímu automobilu a je možné ho kdykoliv odpojit. Ideální je pro cestovatele, kteří se usadí na jednom místě a další výlety podnikají autem. Obytný vůz představuje kombinaci automobilu a pojízdného příbytku. Svůj malý hotel si tak vozíte stále s sebou. Vhodný je spíše pro dobrodružnější cestovatele, kteří chtějí být každou noc někde jinde.

K moři i na hory

Firmy zabývající se půjčováním obytných vozů a karavanů zaznamenávají neustálý nárůst poptávky po tomto způsobu cestování. Přibývají také kratší zápůjčky, například pouze na víkend, protože lidé si takzvaný karavanink chtějí nejprve vyzkoušet. A kam Češi vyrážejí nejčastěji? Není žádným překvapením, že na předních příčkách figurují klasické destinace jako Chorvatsko nebo Itálie, kde je oblíbené především jezero Lago di Garda. Vesměs ale vyrážíme i do dalších evropských zemí, za zmínku stojí například Norsko, Slovinsko či Rakousko.

Obytné vozy už ale nejsou pouze doménou letních dovolených. Vzhledem ke komfortu, které moderní vozy nabízí, roste jejich obliba i v zimě. V zimních měsících jsou velmi oblíbená tuzemská lyžařská střediska, ale také ta zahraniční. Třeba v Rakousku a Švýcarsku mají kempy určené pro obytné vozy a karavany přímo v lyžařských střediscích. Kam můžete vyrazit například v sousedním Rakousku?

V Tyrolsku patří mezi nejvíce oblíbené kempy Ötztal-Längenfeld, RV Park Ischgl-Mathon, Camping Hell a Erlebnis Comfort Camping Aufenfeld. Mezi další oblíbené kempy pro karavanink patří Alpencamping Nenzing ve Vorarlbersku na hranicích se Švýcarskem, Tyrolean Zugspitze v Ehrwaldu nebo Sportcamping Woferlgut v Brucku nedaleko lyžařského střediska v Kaprunu. Velká část z těchto kempů nabízí opravdu komfortní zázemí včetně wellness služeb, termálních bazénů a dalšího vyžití.

Výhody dovolené na čtyřech kolech

  • Libovolný počet zavazadel. Obrovskou výhodou v porovnání s cestováním letadlem nebo menším automobilem je, že si můžete vzít zavazadel, kolik chcete. Tedy respektive tolik, kolik se do obytného vozu vejde.
  • Tempo podle svého. Pokud nemáte předem dohodnuté rezervace v kempech, můžete si tempo dovolené určit podle svých momentálních chutí a sil.
  • Žádné limity a omezení. Nic vás neomezuje a nelimituje, pokud se vám někde líbí, můžete zde zůstat déle. Pokud naopak někam dorazíte a zjistíte, že realita je trochu jiná než očekávání, pojedete dále.
  • Příroda na dosah. Při pobytu v obytném vozu jste v mnohem větším kontaktu s přírodou než v případě klasického ubytování v hotelu.

Bezpečnost především

Pro cestu do zahraničí je samozřejmostí uzavření cestovního pojištění. Při půjčování obytného vozu nebo karavanu si zjistěte, jak velká je spoluúčast v rámci havarijního pojištění, abyste nebyli v případě nehody nemile překvapeni. U půjčených obytných vozů a karavanů také potřebujete souhlas majitele s poskytnutím vozidla.

Jinak si při cestování po Evropské unii vystačíte s občanským průkazem nebo pasem a řidičským průkazem. K řízení obytného vozu do 3500 kg postačí řidičský průkaz typu B, nad tuto hmotnost potřebujete typ C1. U karavanů je situace složitější, průkaz typu B vám vystačí, pokud auto a karavan mají hmotnost do 3500 kg, a nad tuto hmotnost budete potřebovat typ B96 (do 4,25 tuny) nebo B + E (do 7 tun). Před cestou se také nezapomeňte informovat o případných omezeních. Například v Chorvatsku vás bude čekat tučná pokuta, pokud se svým obytným vozem zaparkujete mimo vyznačená místa.

(holi)

Zdroje: 1. https://www.adventureandsunshine.com/guide-europe-by-campervan/

2. https://www.idnes.cz/cestovani/po-cesku/dovolena-cesko-karavan-obytny-vuz-pujcovna-ubytovani.A170327_142256_po-cesku_hig

3. https://all4camper.com/cs/rakouske-zimni-wellness-kempy/

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.