Připojení k elektrické síti: Do zahraničí raději vozte adaptér

Chystáte se do světa a berete s sebou kromě mobilního telefonu i notebook a další elektronická zařízení? Pak se vám jistě budou hodit cestovní adaptéry a konvertory napětí, díky kterým se připojíte k elektrické síti, kdekoliv budete potřebovat.

Existuje nepřeberné množství různých druhů elektrických zásuvek. Při zahraničních cestách je tak jistější mít s sebou kvůli bezproblémovému připojení k elektrické síti tzv. cestovní adaptéry. Nutno zmínit, že i těchto pomůcek je na trhu poměrně velké množství. V zásadě máte dvě možnosti. Buď si můžete koupit univerzální cestovní adaptér, nebo se předem informujete o druhu zásuvky v cílové oblasti a podle toho si pořídíte konkrétní redukci.

Co země, to překvapení

Ve složitém světě elektrických zásuvek existuje několik jednoduchých zásad, podle kterých se můžete snadněji orientovat.

  • Pokud pro svůj spotřebič nevyžadujete zemnící kolík, vystačíte si po celé Evropě (s výjimkou Velké Británie a Irska) bez používání cestovního adaptéru. Obdobně tomu tak je i při návštěvě zemí Blízkého východu, Izraele a některých asijských a afrických zemí.
  • Pro zásuvky ve Velké Británii a Irsku budete potřebovat adaptér s trojicí obdélníkových kolíků. Výhodou je, že tento typ redukce bez problému využijete i v některých bývalých anglických koloniích, tedy například v Indii, ve vybraných afrických zemích (Egypt), ale také v Hongkongu, Singapuru či Malajsii.
  • V Číně, Austrálii, na Novém Zélandu a přilehlých ostrovech budete potřebovat redukci s trojicí obdélníkových kolíků uspořádaných do obráceného "Y".
  • Americký kontinent má poměrně jednotný systém elektrických zásuvek. Téměř ve všech státech si vystačíte s adaptérem s dvojicí plochých kolíků. Obdobný systém zásuvek se vyskytuje i v Japonsku a na ostrově Tchaj-wan.

Pokud tedy častěji cestujete, určitě se vyplatí investice do univerzální redukce, která pokrývá velkou část elektrických zásuvek po celém světě. Při návštěvě jednoho státu si však vystačíte s levnějším výrobkem pro konkrétní typ zásuvky.

Měniče napětí

Různé země nevyužívají jenom odlišné druhy zásuvek, ale mají jiné i hodnoty elektrického napětí. Většina států používá klasické napětí 220–240 V. Někde však pro napájení svých spotřebičů dávají přednost nižšímu napětí 110 V. Příkladem jsou Spojené státy americké, Kanada, státy Střední Ameriky, některé jihoamerické země, Japonsko, ale také část zemí Blízkého východu. Konvertory nebo měniče napětí ale nebývají oproti cestovním redukcím naprostou nutností.

  • V obecném měřítku se měnič napětí nevyplatí pro levné přístroje s velkou spotřebou, jako jsou fény, varné konvice či žehličky. Zařízení s elektronickým zdrojem navíc mohou pracovat s napětím 110–240 V. Tyto informace jsou vždy uvedeny na štítku přístroje. Jedná se hlavně o notebooky, nabíječky na mobil, GPS navigace, MP3 přehrávače a další drobnou elektroniku. Pro tyto přístroje si tedy vystačíte pouze s cestovní redukcí.
  • Měniče elektrického napětí jsou ale potřeba například pro přístroje dovezené z USA do Evropy nebo naopak v případě zapojení větších elektrických přístrojů převezených z Evropy do USA. Běžného cestování se tak nutnost nákupu měniče napětí netýká.

(holi)

Zdroj:
www.rei.com

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2724
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.