Chystáte se na hory? Pozor na nejčastější úrazy při zimních sportech!

Otřes mozku, poranění páteře, zlomeniny končetin, podvrtnutí kloubů nebo poranění menisků a křížových vazů v koleni. Spektrum úrazů utrpěných při zimních sportech je velmi pestré, od poměrně banálních až po život ohrožující stavy. Pokud se v nadcházející zimní sezóně chcete vyhnout nepříjemnostem, vsaďte na prevenci. A pokud se přece jen zranění nevyvarujete, při cestách do zahraničí je neodmyslitelnou součástí uzavření cestovního pojištění.

Od hlavy až k patě

Zimním sportům každoročně propadá stále více lidí. Odráží se to nejenom na obsazenosti sjezdovek a zimních sportovišť, ale také na plnosti čekáren úrazových ambulancí a urgentních příjmů. Při zimních sportech si totiž můžete přivodit řadu nepříjemných zranění. Která patří mezi ta nejčastější?

  • Otřes mozku a poranění hlavy. Většina případů poranění hlavy vzniká při sjezdovém lyžování a snowboardingu, tato zranění ale nejsou vzácná ani v důsledku bruslení a dalších sportů. Může se jednat o pouhé oděrky v obličeji nebo tržnou ránu na hlavě, nezřídka však dochází i k vážnějším úrazům v podobě otřesu mozku či k život ohrožujícím zlomeninám lebky a nitrolebnímu krvácení.
  • Poranění páteře. Zlomeniny obratlů či poranění míchy patří společně s poraněním hlavy mezi ty nejzávažnější úrazy, které mohou způsobit trvalé následky až v podobě ochrnutí. Většina těchto zranění se stává při sjezdovém lyžování, snowboardingu a adrenalinových zimních sportech.
  • Vykloubení ramene a klíční kosti. K vykloubení v oblasti pažního pletence dochází při pádu na nataženou horní končetinu nebo při přímém nárazu na rameno, například při pádu na led nebo srážce s jiným hráčem při hokeji. Většinu případů lze vyřešit konzervativně, ale některá vážnější poranění vyžadují operační řešení.
  • Zlomeniny a podvrtnutí předloktí a prstů. Nejčastější příčinou těchto úrazů bývá pád při jakémkoliv zimní sportu. Typickým zraněním je pak takzvaný lyžařský palec, kdy při pádu s lyžařskou hůlkou dochází k odtržení bočního vazu základního palcového kloubu, jež způsobuje nestabilitu kloubu, bolest a snížení úchopové síly.
  • Poranění menisků a křížových vazů. K poranění kolenního kloubu může dojít i poměrně banálním mechanismem, například při násilném otočení na stojné noze. Poranění kolene se může týkat jakéhokoliv zimního sportu, nezřídka dochází také k poranění postranních vazů, čéšky nebo k nitrokloubním zlomeninám v koleni.
  • Podvrtnutí a zlomeniny v oblasti kotníku a nohy. K podvrtnutí kotníku a zlomeninám v této oblasti dochází typicky při bruslení. Při pádu na lyžích nebo snowboardu může dojít k závažným zlomeninám vlivem násilného zkroucení nebo ohnutí končetiny v oblasti lyžáku nebo snowboardové boty.

Štěstí přeje připraveným

Pochopitelně platí, že i před úrazy je možné se do značné míry chránit:

  • Příprava vybavení. Nabroušené hrany, namazané lyže, zkontrolované vázání, vybavení v podobě helmy či páteřního pásu. Pro někoho samozřejmost i na krátký výlet na sjezdovku, pro jiného zbytečnost i při cestě na celotýdenní lyžařskou dovolenou. Statistika však hovoří jasně. Správně připravené vybavení a používání bezpečnostních prvků výrazně snižují pravděpodobnost závažného úrazu.
  • Dostatečná fyzička. Určitě to dobře znáte, po dlouhé době vyrazíte lyžovat a večer vás bolí i ty svaly, o kterých jste ani nevěděli, že je máte. Určitý stupeň fyzické zdatnosti je pro provozování zimních sportů stejně nezbytný jako řádně připravené vybavení.
  • Lekce bezpečného pádu. Umění padat se učí už děti na lyžařských kurzech a není se čemu divit. Velká část nepříjemných zranění vzniká při pádech, jejichž riziko lze eliminovat technikou bezpečnějšího pádu.
  • Alkohol až na chatě. Je sice pravdou, že alkohol zahřeje a zažene pocit zimy vlézající i za nehty, ale současně také snižuje pozornost a zpomaluje reakce. Vaši pozornost může ovlivnit i jedno pivo či svařené víno. Jedná se sice o desetiny vteřin, ale i ty se počítají.
  • Mějte oči všude. A to nejenom, když vyrážíte na dovolenou s dětmi. Můžete sice patřit mezi zkušené provozovatele zimních sportů, ale to nemusí platit o dalších účastnících zimního provozu.

Na závěr možná to nejdůležitější, při cestování do zahraničí nepodceňujte možnost uzavření cestovního pojištění. Nikdy totiž nevíte, co vás při zimních sportech může potkat, a i když se maximálně připravíte, často neovlivníte vlivy extrémního počasí nebo srážku s bezohledným člověkem.

A jak postupovat v případě úrazu při zimních sportech v zahraničí? V jakékoliv závažné situaci je potřeba nejprve kontaktovat místní záchrannou službu a ihned, jak to bude možné, i asistenční službu cestovní pojišťovny. Pokud se jedná o méně závažný úraz nevyžadující urgentní ošetření, asistenční službu kontaktujte jako první. Asistenční karta s důležitými kontakty je vždy součástí pojištění a měli byste ji vždy nosit u sebe.

(holi)

Zdroje:

1. https://www.oip.com/dont-let-common-winter-sports-injuries-freeze-your-fun/

2. https://orthoinfo.aaos.org/en/staying-healthy/winter-sports-injury-prevention

3. https://orthoinfo.aaos.org/en/staying-healthy/winter-sports-injury-prevention

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 4
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.