Potulní psi a exotická zvířata – roztomilí mazlíčci, nebo skrytá hrozba?

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se kterým se potýkají nejen exotické destinace, jakými jsou Srí Lanka, Indonésie či Thajsko, ale i některé evropské země, například Rumunsko. Proč toulaví psi představují riziko a jaké nemoci mohou přenášet?

Nejenom toulaví psi jsou nebezpeční

Incidenty s toulavými zvířaty nejsou na cestách žádnou raritou. Přitom nemusí jít vždy jen o psy, poměrně časté bývají konflikty s kočkami nebo opicemi. Nepodceňujte ani případný kontakt s netopýry, mývaly, liškami či skunky. Útok zvířete vyprovokuje většinou jejich chuť na jídlo, které držíte v ruce, případně zájem o obsah vašeho zavazadla. Opice mohou přijít opravdu velmi blízko, a pokud se začnete bránit, bývají často i velmi agresivní.

Riziko v podobě závažné vztekliny

Všechna výše zmiňovaná zvířata jsou hlavními přenašeči vztekliny – virového onemocnění, které postihuje centrální nervovou soustavu. Vzteklina se přenáší výhradně slinami, člověk se nakazí pokousáním nebo olíznutím poraněného místa nakaženým zvířetem. Krví putuje virus postupně až do mozku, kde vznikne zánět neboli encefalitida. Rychlost průniku viru do mozku závisí na stavu imunitního systému nemocného, kmeni viru a na vzdálenosti jeho průniku od mozku. Čím blíže k mozku pronikne vir do těla, tím rychlejší je nástup příznaků. Ty se mohou projevit již po 10 dnech, jindy dokonce až po šesti měsících. Vzteklina se projevuje změnou chování nemocného, zvýšenou dráždivostí až agresivitou a ochrnutím a končí zpravidla smrtí, protože ani v dnešní době neexistuje účinná léčba.

Ochrana před vzteklinou existuje

Jedinou ochranu před rozvojem vztekliny poskytuje očkování. Očkovací centrum je vhodné kontaktovat již několik týdnů před odjezdem, protože je nezbytné podat tři dávky. V případě, že během pobytu dojde k pokousání zvířetem, doporučuje se ránu pečlivě vyčistit a vydezinfikovat a následně aplikovat ještě dvě dávky vakcíny. Pokud cestovatel není naočkovaný a dojde k pokousání či poranění zvířetem v rizikové oblasti, mělo by se zahájit preventivní postexpoziční očkování pěti dávkami. První dávka by měla být podána rychle – ideálně do druhého dne.

Další nemoci z psího kousnutí

Kromě smrtelné vztekliny může pokousání psem znamenat navíc hnisavé hojení rány či přenos další závažné nemoci – tetanu. Onemocnění způsobuje bakterie Clostridium tetani, projevuje se křečemi a ztrátou koordinace svalových pohybů. K léčbě se využívají imunoglobuliny a antibiotika, bez jejich pomoci je onemocnění zpravidla smrtelné. Očkování proti tetanu je v České republice zahrnuto v povinném očkovacím kalendáři. Je však nutné myslet na to, že je každých 15 let potřeba se přeočkovat.

Jestliže se chystáte do exotické země, dostatečně v předstihu kontaktujte ambulanci cestovní medicíny a případně absolvujte potřebná očkování. Na cestách se vyhýbejte styku s divokými zvířaty a toulavými psy, schovejte před nimi jídlo a zbytečně neriskujte. Před cestou nezapomínejte ani na vhodné cestovní pojištění. V případě kontaktu se zvířetem kontaktujte ihned asistenční službu dané pojišťovny, která vás nasměruje do nemocnice.

(mraf)

Zdroje:

https://www.ockovacicentrum.cz/cz/vzteklina

https://www.rabieswatch.com/en/families/what-is-rabies

https://www.vakciny.net/doporucene_ockovani/vztekl.html

https://www.nhs.uk/conditions/animal-and-human-bites

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 1
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.