Evropské podzimní výlety jinak – co zamířit na sever Německa?

Léto pomalu končí, ale chuť cestovat zůstává. Samozřejmě jednou z možností, kam vyrazit, jsou známé jižní destinace, kde je možné si dopřát ještě poslední teplé sluneční paprsky a načerpat tak energii na zimní období. Za pozornost ale stojí i jiná, často neprávem poněkud opomíjená místa, která mohou podzimní dovolenou proměnit v nezapomenutelný zážitek. Jednou z variant jsou lokality na opačné straně, než leží oblíbená přímořská letoviska jižní Evropy, a to severní Německo. I tam se skrývá řada míst, která stojí za pozornost a možná právě podzimní dny mohou být tou pravou chvílí, kdy je navštívit. Tentokrát bude naším cílem město Lübeck a jeho okolí.

Lübeck pro milovníky historie

Přibližně hodinu cesty autem od Hamburku, téměř na pobřeží Baltského moře leží Lübeck. V historii patřilo toto město k nejvýznamnějším centrům hanzy, a panoval tu tedy čilý obchodní ruch. Ne náhodou je zde proto možné navštívit Evropské muzeum hanzy. Tím však dlouhá řada historických zajímavostí teprve začíná. Celé historické centrum Lübecku je zapsané na seznamu chráněných památek UNESCO a jak odborníci, tak laičtí návštěvníci jsou při jeho první návštěvě uchváceni stavbami z proslulých červených cihel.

Asi nejznámější památkou Lübecku je pozdně gotická Holštýnská brána, pocházející z 15. století, v těsném závěsu pak jedna z nejznámějších německých radnic, postavená ve třináctého století a tvořící dominantu starého města. Není ani možné vyjmenovat všechny zajímavosti, které lübecká architektura skýtá. Z těch nejdůležitějších tedy jmenujme alespoň gotický kostel Panny Marie (třetí největší v celém Německu), dóm sv. Jana Křtitele, kostel sv. Jakuba, kostel sv. Petra nebo zcela unikátní špitál sv. Ducha a solné špýchary (Salzspeicher, tedy sklady soli). Návštěvníci, kteří kromě středověké architektury věnují svou pozornost i novodobé politice, určitě neopomenou navštívit muzeum Willyho Brandta (Willy Brandt Haus), nositele Nobelovy ceny za mír, který se v Lübecku narodil.      

Lübeck pro milovníky krásné literatury

Lübeck je vhodným místem i pro milovníky krásné literatury, neboť s tímto městem je úzce spojen i nositel Nobelovy ceny za literaturu Thomas Mann. Jeho slavný román Buddenbrookovi se odehrává právě v Lübecku a v domě, který je pojmenovaný podle hlavních hrdinů Buddenbrookhaus, se nyní nachází muzeum, částečně věnované Mannovu slavnému románu a částečně jeho rodině. Své muzeum má v Lübecku i další nositel Nobelovy ceny za literaturu Günter Grass, autor Gdaňské trilogie.  

Lübeck pro milovníky hudby a divadla

Zkrátka v Lübecku nepřijdou ani hosté, kteří si kromě dalšího chtějí užít i některý z festivalů, které toto město pořádá. Pro obdivovatele jazzu, funku a soulu je určena hudební akce Trave jazz festival, která se každoročně koná na začátku září. Na konec září, přesně na 23. 9., je pak v Lübecku naplánována Noc divadel (Lübecker Theaternacht), během které je možné navštívit některé z lübeckých divadel nebo scény pod širým nebem a seznámit se s jejich plány pro nadcházející sezónu.
Milovníky filmů jistě potěší známý filmový festival „Nordic film days“, který představí výsledky nejnovější filmové tvorby severní a severovýchodní Evropy. Tento festival se letos bude konat od 1. do 5. listopadu. 

Lübeck pro milovníky sladkostí

Na co však rozhodně nelze při návštěvě Lübecku zapomenout, je jeho proslavený marcipán, který je zde podle původní receptury vyráběn již od roku 1806. Zvídavý návštěvník se může o jeho historii dozvědět v muzeu marcipánu umístěném ve druhém patře Café Niederegger. Opojen sladkou chutí mandlové lahůdky pak může obdivovat sochy Hanse Jakoba Christoffela von Grimmelshausen, Thomase Manna a dalších v životní velikosti. Vytvořené jsou pochopitelně z marcipánu.

Helgoland pro dobrodruhy

Pro ty, kteří už se cítí unaveni poklidnými procházkami městem, kulturními představeními a studiem historie, připravilo Severní moře i výrazně dobrodružnější podívanou. Výpravu na ostrov Helgoland. Lodě vyjíždějí například z Hamburku, ze kterého cesta trvá přibližně 3,5 hodiny. Případně je možné vyplout i z Cuxhavenu, od kterého je Helgoland vzdálen již přibližně jen 2,5 hodiny. Mimo sezónu je bohužel nutné oželet rychlejší cestování pomocí katamaránu, ale na druhou stranu je možné bez přítomnosti mnoha dalších turistů obdivovat divokou přírodu se známými červenými útesy a výhledy na širé moře. Atmosféru dokreslí křik racků, kormoránů a terejů. Kromě toho je možné z Helgolandu přejet i na sousední menší ostrůvek Düne a užít si přítomnost tuleňů, ke kterým se zde můžete dostat nebývale blízko.

Už zbývá jen zařídit vše potřebné a vyrazit

Pokud vás těchto pár řádků přesvědčilo, že sever Německa je tím správným podzimním cílem pro vás, není nic snazšího než sbalit pár maličkostí, pro všechny případy zajistit cestovní pojištění a vyrazit objevovat krásy podzimu.

(eub)

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/L%C3%BCbeck

https://www.livetouring.com/cs/poi/detail/2640

https://www.visit-luebeck.com/culture/events

https://www.travejazz.de/

https://www.luebeck.de/de/stadtleben/kultur/theaternacht-luebeck/index.html

https://nordische-filmtage.de/de/index.html

https://www.visit-luebeck.com/culture/nordic-film-days

https://www.radynacestu.cz/magazin/lubeck/

https://cs.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCnter_Grass

https://www.visit-luebeck.com/old-town/poi/marzipan-museum-at-cafe-niederegger

https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/nejlepsi-marcipan-je-z-lubecku-nejsladsiho-mesta-na-svete.A130422_114359_dobra-chut_ape

https://www.niederegger.de/cafe-niederegger/marzipanmuseum/

https://www.getyourguide.com/cs-cz/hamburg-l23/z-hamburku-nebo-cuxhavenu-katamaranem-na-helgoland-t283562/

https://czech-nature.com/2023/06/18-23-6-23-helgoland-a-dune/

https://www.idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/ostrovy-helgoland-a-dune-a-nemecko.A140512_124749_kolem-sveta_tom

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 1
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.