Nejlepší trekové stezky v Evropě. Kam povedou vaše kroky?

Mezi bezesporu nejznámější trekové stezky v Evropě patří cesty do poutního místa Santiago de Compostela ve Španělsku. Nejedná se ale zdaleka o jedinou trekovou cestu na starém kontinentě. Ten je přímo prošpikován různými stezkami, které si získají milovníky hor, malebných scenérií či starobylých památek, vyznavače adrenalinu i pohodové turisty. Výběr je totiž skutečně bohatý a potěší i ty, co na putování nemají příliš mnoho času.

Vzhůru do hor

Na evropském kontinentu je celkem deset hlavních a stovka menších pohoří, která dohromady tvoří 20 % pevniny. Pokud tedy jde o pěší turistiku v Evropě, cestování po horách představuje jeden z největších pramenů trekových stezek.

Za matku všech evropských treků je označována cesta kolem Mont Blancu, nejvyšší hory Alp. Se svými 170 kilometry a celkovým výškovým převýšením 10 kilometrů se současně jedná o jednu z největších výzev. Odměnou jsou ale nádherné scenérie a panenská horská příroda. Trasa se v průměru dá zvládnout za 10 až 11 dní, vyžaduje však poměrně vysokou fyzickou zdatnost.

Pokud se přesuneme do severní části Evropy, nelze opomenout West Highland Way ve Skotsku, která se v závislosti na počasí řadí do kategorie lehké až středně těžké obtížnosti. Ve Skandinávii jsou oblíbené trekové stezky po norských fjordech, které nabízejí řadu délek i obtížností. Mezi nejbližší trekové stezky patří kromě těch alpských také ty ve Vysokých Tatrách, italských Dolomitech nebo v národním parku Triglav ve Slovinsku. Pokud se budete chtít vydat dále na jih, populární stezky naleznete v Chorvatsku a na Balkáně, ale také na Korsice či Kanárských ostrovech.

Na pobřeží i za starobylými památkami

Milovníky dobrého vína potěší například stezka Red Wine Trail v Německu, jejíž obtížnost se odvíjí od množství zkonzumovaného vína na cestě. Jako jedna z nejnebezpečnějších trekových stezek je označována španělská El Caminito del Rey, která byla v rámci zvýšení bezpečnosti v roce 2015 renovována.

Mezi nejhezčí pobřežní stezky patří Rota Vicentina nebo Seven Hanging Valleys Trail na portugalském pobřeží, délka druhé zmíněné stezky je přitom v jednom směru pouze 5,7 kilometru, a dá se tak bez obav zvládnout během několika hodin. Pobřeží lemuje také stezka po Cinque Terre v Itálii, nabízející turistům pohled na pět malebných vesnic na italském pobřeží. Zkombinovat putování po horách, starobylých památkách a ochutnávání dobrého jídla lze na trasách po Kavkazu v Gruzii či Transylvánských Alpách v Rumunsku, domovině legendárního hraběte Drákuly.

Pro vyznavače jednodenní turistiky

Pokud se vám nechce vydávat se na dlouhé trasy, ale přesto byste rádi vyzkoušeli fenomén trekových stezek, nezoufejte, příležitostí je mnoho. Můžete se vydat na trekovou stezku po bělostných útesech na jihu Velké Británie, po takzvané Seven Sisters Cliffs Walk. Mezi nejbližší jednodenní trekové stezky patří cesta na Olpererhütte v Tyrolsku, k jezeru Fälensee ve švýcarských Alpách, okružní trasa Tre Cime di Lavaredo v italských Dolomitech nebo údolím sedmi Triglavských jezer ve slovinských Alpách.

Před sbalením batohu

Sečteno a podtrženo, milovníci trekových stezek mají v Evropě opravdu z čeho vybírat. Před cestou je vhodné rozmyslet si, jak dlouhou a jak obtížnou trasu chcete podniknout. Důležité je zjistit si informace, jestli jsou na trase nějaké obtížnější části vyžadující trénink, nebo zda je konkrétní stezka určena i pro lidi bez předchozích zkušeností. Dobrou zprávou je, že na řadu trekových stezek jsou také pořádány organizované zájezdy s průvodcem, zejména horské stezky mohou být při cestách na vlastní pěst totiž nebezpečné. Poslední, ale neméně důležité je uzavření cestovního pojištění, které vás ochrání před nenadálými problémy na cestě.

(holi)

Zdroje:

1. https://www.muchbetteradventures.com/magazine/the-20-best-hikes-in-europe/

2. https://www.mountainiq.com/guides/hikes-in-europe/

3. https://www.planetware.com/europe/best-hikes-in-europe-ch-1-30.htm

4. https://www.moonhoneytravel.com/best-day-hikes-in-europe/

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.