Autem po Evropě: na co se připravit?

Věděli jste, že na území Evropské unie dnes existuje více než 110 platných typů řidičských průkazů, včetně toho mezinárodního? Nám ovšem stačí k cestování po této oblasti běžné řidičské oprávnění vydané v České republice. A ještě pár maličkostí navíc.

Hned na úvod máme dobrou zprávu. Pokud se letos chystáte vyrazit na dovolenou autem, určitě vás potěší skutečnost, že řidičský průkaz vystavený v některé ze zemí Evropské unie je platný i v ostatních státech tohoto uskupení. České řidičské oprávnění lze v rámci evropské dohody dokonce využít i v Norsku, Lichtenštejnsku a na Islandu. V některých destinacích však musíte mít kromě platného řidičského průkazu u sebe také doklad o registraci vozidla (technický průkaz). Též je vhodné přidat potvrzení o pojištění auta, takzvanou zelenou kartu. V rámci bezpečnosti se cestovatelům dále doporučuje uzavřít havarijní pojištění pro vozidlo a cestovní pojištění pro všechny pasažéry. Nikdy totiž nevíte, co vás na evropských silnicích může potkat.

Důležité údaje před cestou ověřte

Ve většině zemí je minimální věkovou hranicí pro řízení automobilu 18 let. Ve vybraných zemích EU jsou tyto limity pro některé řidiče vyšší či nižší (například pro ty začínající) nebo mohou existovat určité dodatečné požadavky. Jinde je naopak stanovena maximální věková hranice pro řízení, která se pohybuje mezi 65 a 75 lety. Při každé cestě vlastním vozem v rámci EU vám pojištění vašeho vozidla automaticky bez jakéhokoliv dalšího příplatku ze zákona zaručuje minimální pojistné krytí, což se týká také Islandu, Norska a Švýcarska. Před jakoukoli výpravou je však lepší zkontrolovat, zda se pojistné krytí vztahuje i na cestu po konkrétním státu.

S alkoholem opatrně 

  • Před odjezdem se raději přesvědčte, zda nevypršela platnost vašeho řidičského průkazu. Důležitou informací je, že v zahraničí nemůžete řídit s prozatímním průkazem nebo dočasným potvrzením o řidičském průkazu.
  • Ve všech zemích Evropské unie je povinností mít při jízdě zapnuté bezpečnostní pásy na předních i zadních místech. Pokud vozidlem cestuje dítě, musí být zajištěno v dětské autosedačce.
  • V případě maximální povolené rychlosti a množství alkoholu v krvi se však členské země rozcházejí. Ve většině států je povoleným množstvím alkoholu v krvi 0,5 promile, v jiných se tolerovaná hladina alkoholu v krvi pohybuje od 0,2 až po 0,8 promile. Ostatní země, mezi něž se řadí i Česká republika, nepovolují při řízení žádnou hladinu alkoholu v krvi.

Řízení vypůjčeného vozidla

Minimální věková hranice pro zapůjčení vozidla není v rámci Evropské unie stanovena, většinou se pohybuje mezi 20 a 23 lety. V některých zemích je nutné pořídit si ověřenou plnou moc k jeho provozu. Tato pravidla se však mezi jednotlivými zeměmi liší, a tak je před cestou nutné získat aktuální informace z konkrétní destinace. Dále je třeba respektovat minimální věkovou hranici pro řízení motorového vozidla v dané zemi. Zatímco například v Itálii lze získat řidičské oprávnění k jízdě na mopedu již od 14 let, v Belgii až od 16 roků, takže v Belgii nesmíte řídit moped až do dovršení udaného věku, i když máte platný řidičský průkaz.

(holi)

Zdroje:
http://ec.europa.eu
www.euroskop.cz
http://europa.eu

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2386
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Vlakem křížem krážem Evropou aneb...

V dnešní uspěchané době může cestování vlakem...

Kam vyrazit v zimě s dětmi? Na hory, do...

Mráz, déšť, husté sněžení, nepříjemný vítr, tma...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.