Cestování v důchodu? Pro stále více seniorů běžná realita!

Lidé ve vyšším věku už netráví svůj volný čas pouze návštěvou svých vnoučat, ale stále častěji vyráží na cesty. Láká je nejenom tuzemsko, ale i exotické krajiny. Cestování však pro stárnoucí organismus představuje určitá rizika, a proto je důležité se na cestu pořádně připravit.

Senioři se cestování nebojí

Díky lepší zdravotní kondici začali starší lidé více cestovat, a to i do oblastí, o jakých se jim dříve ani nesnilo. Mezi oblíbené destinace českých seniorů patří například Řecko, Turecko, Egypt či Tunisko, ale roste zájem také o exotické země, jako jsou Kapverdy, Keňa, Senegal, Spojené arabské emiráty, Thajsko nebo Zanzibar. Mezi seniory jsou v posledních letech oblíbené i plavby na zaoceánských parnících.

V roce 2017 tak senioři tvořili celou pětinu zákazníků českých cestovních kanceláří. Právě organizované zájezdy patří mezi nejvyhledávanější formy dovolené. Pomalu narůstá zájem i o cestování se seniorskými kluby, které jsou ale více běžné v zahraničí. Cestování do zahraničí, ať už organizované, či na vlastní pěst, však pro stárnoucí organismus představuje určitá rizika. Je tak nezbytná řádná příprava na cestu.

Základní praktické rady

  • Prvním krokem před cestou by měla být konzultace zdravotního stavu s praktickým lékařem nebo se specialistou na cestovní medicínu.
  • Je třeba absolvovat doporučená očkování a nespoléhat se pouze na ta povinná.
  • Lidé trpícími chronickými nemocemi by si před cestou měli udělat malou inventuru užívaných léků a vzít si jich dostatečné množství s sebou, ideálně do palubního zavazadla.
  • Důležité je zapsat si názvy léků i účinných látek, protože v zahraničí se mohou obchodní názvy léků lišit.
  • Pro léky v tekuté formě, například inzulin nebo injekce na ředění krve, je nutné mít speciální potvrzení v angličtině.
  • V zahraničí se obecně doporučuje jíst pouze dostatečně tepelně upravené jídlo a pít balenou vodu.
  • Nepsanou povinností je uzavření cestovního pojištění pro případ úrazu, akutní nemoci nebo zhoršení chronického onemocnění.

Pojištění pro všechny

Cestování v pokročilém věku bez uzavření pojištění je hazard na vlastní riziko. Cestovní pojištění lze bez problémů uzavřít i v případě chronického onemocnění. Podmínkou je, aby byl váš zdravotní stav po dobu šesti měsíců před odjezdem stabilizovaný. A od kdy jste vlastně považovaní za seniora? Věková hranice se mezi jednotlivými pojišťovnami liší, například ERV Evropská pojišťovna považuje za seniory osoby od dovršení 70 let a nabízí jim upravenou variantu pojištění nebo individuální řešení, do věku 69 let a 364 dní je pak uzavíráno zcela standardní pojištění.

Počet cestovatelů v seniorském věku neustále narůstá a v následujících letech bude tento trend zřejmě pokračovat. Není se čemu divit, výraznější zdravotní obtíže se v dnešní době vyskytují obvykle až u osmdesátníků. Přesto je při cestování potřeba dbát zvýšené opatrnosti, zejména stran infekčních nákaz. V imunitním systému dochází během stárnutí ke změnám, které snižují schopnost organismu bojovat s infekcemi.

(holi)

Zdroje: 1. https://www.aginginplace.org/seniors-and-travel/

2. https://www.radio.cz/en/section/business/more-and-more-czech-seniors-travelling-abroad

3. https://www.ervpojistovna.cz/cs/nejcastejsi-dotazy

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Vlakem křížem krážem Evropou aneb...

V dnešní uspěchané době může cestování vlakem...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.