Indonésie bez rizika: myslete na zdraví i osobní věci

Exotická dovolená v Indonésii je snem mnoha cestovatelů. Euforii z nadcházející cesty je ale potřeba vyvážit praktickými kroky: řádným očkováním, uzavřením správného pojištění a sledováním aktuální bezpečnostní situace v místě pobytu.

Na 1. místě je zdraví 

Pobyt v Indonésii s sebou nese různá zdravotní rizika, na která je třeba myslet ještě před odjezdem. Hlavním opatřením je řádné očkování. Přestože indonéské úřady nevyžadují žádné potvrzení o provedené vakcinaci, doporučuje se absolvovat očkování proti virové hepatitidě A, poliomyelitidě (dětské obrně) a břišnímu tyfu. Měli byste si také zkontrolovat platnost očkování proti tetanu. Přestože riziko nákazy malárií je v některých oblastech Indonésie nízké (Jáva, Bali a vybrané oblasti Sumatry a Sulawesi), je potřeba myslet i na užívání antimalarik. Zejména pak v oblastech s vyšším rizikem nákazy (Kalimantan, Lombok, Papua). V celé Indonésii se vyskytují v hojné míře komáři, kteří přenášejí horečku dengue, tudíž byste měli všude používat repelenty. Je vhodné se před cestou také informovat o aktuální nákazové situaci. Tyto údaje vám poskytnou v centrech cestovní medicíny.

Raději si připlaťte

Kvalitní zdravotní péči v Indonésii poskytují většinou jen soukromá zdravotnická zařízení. Ošetření bývá finančně náročné. Nutností je tedy cestovní pojištění, které by mělo zohledňovat plánované aktivity na dovolené a mít dostatečně vysoké limity pojistného plnění. Není vhodné se spoléhat na pojištění, které bývá automaticky připojeno k platební kartě. Takový produkt má velmi omezené limity i služby a v případě problémů vám v cizině nemusí stačit.

Pozor na zvířata

Zvířata v Indonésii často přenášejí vzteklinu. Měli byste se proto vyhnout jakémukoliv kontaktu s volně žijícími kočkami, psy i opicemi. Množství jedovatých hadů, zejména v nepřehledném terénu, představuje značné riziko uštknutí. Obezřetnost je tedy namístě i při toulkách indonéskou přírodou.

Nebezpečné nápoje

Klasickou radou před cestami do Asie je vyvarovat se pití vody z vodovodní sítě, což platí i v Indonésii. Konzumovat byste měli pouze balené nápoje, a to bez kostek ledu, který může být připraven ze znečištěné vody. Velmi nebezpečné může být i pití místního destilátu – araku. Často je připravován ve zcela nevyhovujících technických podmínkách a může obsahovat životu nebezpečný metanol.

Vždy ve střehu 

Při pobytu v Indonésii, a to jak ve velkých městech, tak mimo hlavní turistické destinace, dbejte na osobní bezpečnost.

  • Hlídejte si především pas a peníze a dávejte si pozor na kapesní zloděje.
  • Obezřetnost se vyplatí i při využívaní taxi, které byste si měli objednávat buď na označených stanovištích, nebo po telefonu.
  • Na místech, kde se pohybuje větší množství lidí (obchodní centra, bary či noční kluby), se snažte sledovat dění okolo sebe a udržovat si základní orientaci v daném místě. Ani Indonésie nebyla v minulosti ušetřena teroristických útoků mířených právě na turisty.
  • Je také vhodné vědět, kde je velvyslanectví České republiky. Jeho nouzové linky byste si spolu s dalšími telefonními čísly na policii či záchrannou službu měli před cestou poznamenat.

(pak)

Zdroj:
www.mzv.cz

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 5
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Vlakem křížem krážem Evropou aneb...

V dnešní uspěchané době může cestování vlakem...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.