Břišní tyfus: chytit ho můžete i ve Středomoří

Řeč bude o jedné z nejčastějších cestovních infekcí. Zjistěte spolu s námi, zda mezi rizikovými zeměmi není náhodou i vaše prázdninová destinace a také to, jak břišní tyfus rozpoznat a jak mu předcházet.

Není tomu tak dávno, co se běžně vyskytoval i u nás. Břišní tyfus, střevní infekce způsobená bakterií Salmonella typhi, se dá chytit kdekoli, kde to s hygienickými podmínkami není úplně slavné. Tím nemáme nutně na mysli špinavá předměstí indických metropolí – prohřešky vůči hygieně potravin se dají najít i v leckteré plážové restauraci.

Trávicí obtíže, ovšem bez průjmu 

Břišní tyfus se řadí mezi tzv. nemoci špinavých rukou. Důsledné mytí však jako prevence zdaleka nestačí – nejčastějším zdrojem bakterií jsou kontaminovaná voda, mléko a potraviny. Po 5 až 24 dnech od nákazy se objeví zvýšená teplota, bolest hlavy a nechuť k jídlu. Zanedlouho se přidá bolestivé a nadmuté břicho, zvětšená játra a slezina. Průjem, typický pro většinu ostatních střevních infekcí, zde není, častější je zácpa. Neléčený břišní tyfus člověka ohrožuje krvácením ze střeva či jeho proděravěním, hrozí také dehydratace a rozsev infekce do dalších orgánů. Nemoc je vážná a může končit i smrtelně.

V Egyptě i Turecku

Lokality s nejvyšším výskytem břišního tyfu jsme seřadili přehledně podle kontinentů:

  1. Asie. Zvláště rizikový je indický subkontinent a jižní a jihovýchodní Asie. Nemoc se však týká i Turecka a je běžná ve všech částech kontinentu.
  2. Afrika. Tento světadíl je chorobou také zachvácen celý, nevyjímaje ani klasické prázdninové destinace, jako jsou Egypt, Tunisko či Maroko. Největší výskyt je ale v jižní Africe.
  3. Jižní a Střední Amerika. Očkování rozhodně volte i při cestě do latinskoamerických států nebo do Karibiku, ačkoliv se zde situace rychle zlepšuje.
  4. Oceánie. Riziko se netýká Austrálie a Nového Zélandu, ale menších ostrovních států patřících do regionů Mikronésie a Polynésie. 

Ochrana naštěstí existuje 

Očkování proti břišnímu tyfu je u nás běžně dostupné. Stačí jej podat nejpozději 14 dní před odjezdem v jedné dávce, jejíž cena nepřekračuje 1000 korun. Bez něj, ale ani po jeho absolvování by turista neměl zapomínat na hygienická opatření. Je třeba:

  • pít pouze převařenou či balenou vodu,
  • omývat jí veškeré na trzích nakoupené ovoce,
  • vyhýbat se podezřelému jídlu a kostkám ledu v nápojích.

Když se u vás objeví příznaky infekce, vyhledejte co nejdříve lékařskou pomoc (nezapomeňte tedy ani na dobré cestovní pojištění). Antibiotika a klid na lůžku dokážou obvykle infekci zastavit. V Africe a jihovýchodní Asii se však v posledních letech šíří nový, rezistentní kmen Salmonella typhi, jehož léčba je podstatně náročnější. Bližší informace o této hrozbě vám poskytneme v některém z příštích článků.

(luko)

Zdroje: 
http://zdravi.e15.cz
http://news.sciencemag.org
John A. Crump, Stephen P. Luby, Eric D. Minz. The Global Burden of Typhoid Fever. Bulletin of the World Health Organisation, May 2004, 82 (5)

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3197
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.