Češi jsou národem cestovatelů, trendem je digitální nomádství

Na jaře eurovíkend, v létě k moři, na podzim do lázní a v zimě na hory − Češi mají již delší dobu pověst nadšených cestovatelů. Putují obvykle nejen po naší malé zemi, ale stále častěji vyrážejí i za hranice. A to jak na krátkodobé cesty, tak na několik měsíců. Do kurzu totiž přichází práce na dálku − tzv. digitální nomádství.

Do světa za prací i zábavou

Pracující cestovatel − tak by se dal označit jedinec, který podlehl trendu digitálního nomádství. Většinou se jedná o podnikatele nebo zaměstnance, kteří se rozhodli spojit příjemné s užitečným. Pracovat a cestovat zároveň mohou například programátoři, designéři webových stránek, překladatelé či provozovatelé e-shopů. Většinou jsou to lidé s flexibilní pracovní dobou, kteří mají možnost vydělávat odkudkoliv. Navíc mají výhodu v tom, že ke své činnosti potřebují pouze počítač, elektrickou zásuvku a připojení k internetu. Tzv. digitální nomády můžete potkat po celém světě, nejvíce se však soustřeďují v oblasti jihovýchodní Asie. A to hlavně proto, že tamější státy nabízejí mnoho zážitků a současně lákají turisty poměrně nízkými životními náklady.

Jedna dovolená nestačí

Doba, kdy lidé dlouho šetřili a vyráželi za odpočinkem do zahraničí pouze jednou ročně, pomalu ale jistě končí. V současnosti se objevuje nový trend více dovolených během roku. Alespoň to vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Podle výsledků analýzy pro rok 2017 vyrazili občané starší 15 let v tomto období na 13 milionů delších cest (čtyři a více nocí) a na zhruba 21 milionů kratších výletů (jeden až tři noclehy). Z tohoto počtu vedlo do zahraničí celkem 38 % delších cest a 6 % kratších výjezdů.

Převážnou většinu cest za hranice uskutečnili Češi v roce 2017 v rámci svého soukromého cestování. V porovnání s rokem 2016 se jedná o poměrně vysoký nárůst. Prvenství, co se delších výjezdů týká, drží už několik let naše nejoblíbenější prázdninová destinace – Chorvatsko. V rámci kratších cest se pak na prvním místě umístilo Slovensko. Největší nárůst zájmu a pomyslné skokany roku vyhrály dva oblíbené přímořské státy – Řecko a Španělsko.

Bez pojištění ani ránu

Jestliže se chystáte do zahraničí, je vhodné si předem zajistit cestovní pojištění. A to i v případě, že se budete pohybovat pouze v zemích Evropské unie. Pokud totiž budete muset využít v cizí zemi zdravotní péči, pak díky kvalitnímu cestovnímu pojištění nepůjdou náklady za poskytnuté ošetření z vaší kapsy, ale uhradí je pojišťovna. Když cestujete často nebo plánujete dlouhodobý pobyt v zahraničí, popřemýšlejte nad celoročním pojištěním. Ušetříte si díky němu nejen starosti s opětovným vyřizováním pojištění před každou cestou, ale jistě oceníte i možnost pojištění storna v případě zrušení své cesty.

(holi)

Zdroj:

https://intentionaltravelers.com/what-is-a-digital-nomad/

https://www.czso.cz/csu/xc/kde-cesi-travili-v-roce-2017-dovolenou

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 4
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.