Moderní trendy v cestování. Které jsou nejvíce v kurzu?

V posledních letech patří mezi stálice cestování prodloužené víkendy, gastroturistika nebo dobrodružné rodinné dovolené. To však není zdaleka všechno. Slyšeli jste někdy o pomalém cestování, wwoofingu či digitálním nomádství?

Populární v posledních letech

Kratší dovolené v podobě víkendových výletů nebo prodloužených víkendů představují v posledních letech jednu z nejčastějších forem cestování. I v letošním roce se více než polovina cestovatelů chystala za touto formou zábavy a poznáním vyrazit. Jediné, co se v průběhu let mění, je náplň těchto dovolených. Cestovatelé si chtějí víkend užít na maximum a zažít něco nového, často i takzvaně „šitého na míru“. Na pomyslných předních příčkách moderních trendů se také stále drží cestování za jídlem neboli gastroturistika, kombinace cestování a práce v podobě digitálního nomádství, ale také dobrodružné rodinné dovolené, například v podobě cestování obytným vozem.

Čas na pomalé cestování

Dnešní doba je rychlá, spojená s nedostatkem času a každodenním shonem. Dovolená by proto měla být chvílí klidu a odpočinku. Tímto heslem se řídí „slow travel“ neboli pomalé cestování. Mezi základní pravidla tohoto typu dovolené patří, že kvalita vítězí nad kvantitou a cílem není vidět co nejvíc, ale především zpomalit a vše si vychutnat. Takzvaní slow travellers jsou na cestách většinou alespoň 3 měsíce, principy pomalého cestování však můžete dodržovat i na kratších výpravách. Důležité je totiž poznávat nové kultury a lidi a za ničím se nehonit, protože samotná cesta je cílem.

Šetrné k životnímu prostředí

Doménou současných generací je zlepšení ochrany životního prostředí, což se odráží i v cestovním ruchu. Jednou z možných forem ekologického cestování je takzvaný wwoofing (World Wide Opportunities on Organic Farming). Zkratka v překladu znamená „celosvětové příležitosti na organických farmách“. Jde o celosvětovou výměnnou síť organizující výpomoc dobrovolníků na ekologických farmách, kteří od farmářů na oplátku získají stravu a ubytování. Délka pobytu i pracovní nasazení záleží na dohodě mezi farmářem a takzvaným wwooferem.

Samotáři na cestách

Pokud chcete vyrazit do světa a nemáte s kým, můžete se stát „sólocestovatelem“. Popularita samotářského cestování v posledních letech raketově vzrůstá. Dovolená na vlastní pěst může přinést bohatší zkušenosti než cesta ve více lidech, protože budete pravděpodobně nuceni k větší interakci s místním obyvatelstvem a nebudete se moct spoléhat na své přátele.

Každopádně ať už budete cestovat sami, nebo ve více lidech, nezapomeňte na uzavření cestovního pojištění. Nikdy nevíte, co vás na cestě může potkat, a několik stovek korun investovaných do pojištění vám může ušetřit desítky až stovky tisíc korun vynaložených za léčbu v zahraničí.

(holi)

Zdroje:

1. https://ttra.com/top-5-travel-trends-for-2019/

2. https://www.revfine.com/tourism-trends/

3. https://travelbible.cz/slow-travel/

4. https://www.cntraveller.com/gallery/travel-and-tourism-trends-2019

5. https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/wwoofing-jako-ekologicka-forma-cestovani

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.