Turecko: aktuální doporučení před cestou do země půlměsíce

V Turecku je v současné době horko. Nejen vinou počasí, ale také kvůli politické situaci. Země čelí bezpečnostním hrozbám a problémům, které souvisejí s obnovou pořádku po nezdařeném puči. Pokud se do Turecka přece jen vydáte, rozhodně nezapomeňte na cestovní pojištění.

Varování pro cestovatele

Turistický ruch je jedním z pilířů turecké ekonomiky. Země však v poslední době přišla o téměř třetinu turistů. Po nezdařeném pokusu o puč, který proběhl v noci z 15. na 16. července, je v zemi vyhlášen výjimečný stav. Současná vláda v čele s prezidentem Erdoganem provádí rozsáhlé čistky. Zahraniční návštěvníky navíc odrazuje i letošní série bombových útoků. Posledním z nich byl atentát na letišti v Istanbulu, při kterém zahynulo několik desítek lidí. Při návštěvě země bohaté na historické i přírodní památky je tak zapotřebí dodržovat určitá pravidla.

  • Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje nejezdit do jihovýchodní oblasti Turecka, Ankary a Istanbulu (s výjimkou letištního přestupu na mezinárodních letištích v Ankaře a Istanbulu).
  • Dále je nutné při cestování a pobytu v ostatních oblastech Turecka dbát maximální opatrnosti. Tedy zdržovat se pokud možno v prostorách hotelového komplexu a vyhýbat se různým shromážděním a centrům větších měst.
  • V souvislosti s vyhlášením výjimečného stavu je vhodné pravidelně sledovat média a držet se pokynů cestovní kanceláře a tureckých orgánů.
  • Všem cestovatelům je doporučena registrace v systému DROZD (Dobrovolná registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí). Díky němu mohou bezplatně získávat informace prostřednictvím e-mailů nebo SMS o potenciálních hrozbách v okolí.

Jistota v podobě očkování

Pro jakoukoli cestu do Turecka patří mezi doporučená očkování ta proti žloutence typu A a B, břišnímu tyfu a tetanu. Zejména pokud se budete pohybovat v oblastech kolem Černého moře, nezapomeňte na vakcinaci proti klíšťové encefalitidě. Malí parazité jsou v Turecku poměrně aktivní a kromě „klíšťovky“ přenášejí také krymžsko-konžskou krvácivou horečku. Proti té však v současnosti očkování neexistuje. V případě, že budete cestovat hromadnými dopravními prostředky, zvažte ochranu i proti chřipce a meningokokovým a pneumokokovým nákazám.

Bez pojištění nevyrážejte

Navzdory masivnímu odlivu turistů patří Turecko stále mezi Čechy oblíbenou destinaci. Pravdou je, že situace v hotelových resortech je bedlivě monitorována, a klientům by tak nemělo hrozit žádné výrazné nebezpečí. Mezi Českou republikou a Tureckem existuje smlouva o sociálním zabezpečení, díky které jsou naši občané v akutních případech bezplatně ošetřeni. To však nepokrývá náklady na repatriaci a výkon vyžaduje spoluúčast (např. 20 % z ceny léku) a často se mohou objevit i problémy při proplácení vzešlé z posuzování naléhavosti lékařského zákroku. Z tohoto důvodu je cestovatelům důrazně doporučeno uzavření cestovního pojištění. Asistenční služba pojišťovny vás totiž pošle do prověřeného lékařského zařízení a u finančně náročnějších ošetření (zhruba nad 200 EUR) dokáže často zajistit, že ošetřujícímu lékaři zaplatí přímo cestovní pojišťovna.

(holi)

Zdroje:
www.mzv.cz
www.gov.uk
https://travel.state.gov

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Vlakem křížem krážem Evropou aneb...

V dnešní uspěchané době může cestování vlakem...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.