Návštěva USA? Zjistěte vše o lékařské péči za velkou louží

Chystáte se do Spojených států amerických? Pak vás určitě bude zajímat, kde a jak případně vyhledat lékařskou pomoc. V USA totiž funguje systém zdravotní péče, který nenutí občany platit si zdravotní pojištění. Náklady na ošetření se přitom mohou vyšplhat ke stovkám až tisícům dolarů.

Zdravotní péče ve Spojených státech amerických je na velmi vysoké odborné úrovni. Současně však patří k těm nejdražším na celém světě. Pro ilustraci – dobré zdravotní pojištění přijde na 400 dolarů měsíčně, což je asi 10 000 korun. Nelze se tedy divit, že se v této lidnaté zemi pohybuje kolem 46 milionů jedinců bez zdravotního pojištění. Lékařům ani nemocnicím v USA však není dovoleno odmítnout pacienta ve vážném zdravotním stavu nebo v ohrožení života. Pokud však konkrétní jedinec není pojištěn, zdravotnické zařízení ho propustí ihned po stabilizaci zdravotního stavu. Vymáhání dluhu nekončí ani po odchodu z nemocnice, či dokonce po odjezdu ze země. V USA obecně platí, že státní nemocnice a nemocnice v horších čtvrtích účtují za jednotlivé úkony nižší sazby než soukromá zařízení. Z celkového počtu amerických nemocnic však drtivě převažují ty soukromé. Pro lepší představu – například sazba za vytrhnutí zubu se pohybuje nejméně mezi 150 až 650 dolary a cena vyšetření při banální infekci je okolo 100 dolarů.

Cestovní pojištění je naprosto nezbytné

Vzhledem k výrazné komplikovanosti zdravotní péče v USA je zcela nad rámec tohoto článku rozebírat jednotlivé druhy zdravotnických zařízení. Pro cestovatele mířící za velkou louži je důležitější fakt, že nejspolehlivější cestou, jak se vyhnout případným komplikacím, je uzavření cestovního pojištění. Ministerstvo zahraničních věcí České republiky doporučuje limit pojistného plnění alespoň ve výši jednoho milionu korun, vhodné je také připojištění pro přepravu hospitalizované osoby a repatriaci zemřelého. Pojišťovny však doporučují limit vyšší, např. ERV Evropská pojišťovna radí svým klientům limit pojištění léčebných výloh minimálně 3 mil. Kč.

Kromě dokladů totožnosti a dokladů o sjednaném cestovním pojištění je doporučeno mít u sebe i adresu a telefon partnerské pojišťovny v USA.

Dbejte pokynů asistenční služby

  • Při vzniku zdravotních potíží byste vždy měli kontaktovat asistenční službu pojišťovny.
  • Ta je vám k dispozici nepřetržitě 24 hodin denně.
  • Při vzniku pojistné události dbejte pokynů operátora pojišťovny.
  • Pojišťovna vám zprostředkuje návštěvu nejbližšího lékařského zařízení, se kterým má uzavřenou smlouvu. Smluvní vztah s partnerskými zdravotnickými zařízeními garantuje kvalitu ošetření odpovídající standardům České republiky.
  • Nezapomeňte vyžadovat kompletní lékařskou zprávu. Její vystavení je povinností každého lékaře. Měla by obsahovat příčinu návštěvy, diagnózu, výsledky vyšetření, postup léčby a naordinované léky.
  • Důležitý je taktéž účet s rozepsanými cenami za jednotlivé lékařské úkony. Po návratu domů co nejdříve kontaktujte svou pojišťovnu a nahlaste pojistnou událost.

Spojené státy americké nabízejí bezpochyby řadu nezapomenutelných zážitků. Ať už se budete kochat romantickou atmosférou Velkých jezer, nebo navštívíte americká velkoměsta, pamatujte, že tato země má i svou stinnou stránku v podobě drahé zdravotní péče. Abyste si z cesty tedy přivezli jenom samé pozitivní vzpomínky, nezapomeňte na uzavření cestovního pojištění.

(holi)

Zdroj:
www.immihelp.com

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2620
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.