Detail dotazu

6.9.2015

Dobrý den.4.7.2014 jsemprodělal cmp.Při rehabilitaci jsem měl často oteklý nártlevé nohy,což způsobovalo potíže při cvičení.Lékaři tvrdili,že si toho nemám všmat,že je to průvodníjev cmp.Po roce jsem byl znejvětších potížícmp rehabilitován a docela dobře jsem chodil ise pohyboval,bohuže lv té době začalavelká vedra 2015 a já dostal hlubokou žilní trombozu.Potýdenním pobytu na interně nemocnice jsem byl propuštěn do domácího léčení.Beru perorálně warfarin pů lrůžové tablety-quick test3.9.byl1,53,léky zvýšeny na3x týdné celý a4x půl.Noha stále oteklá,jen ráno je v pořádku,po několikakrocích znovu oteče,Tromb je zřejmě v okolí třísla,nosím kompresní podkolenky(přes den.Je to normální? Děkuji za radu.

Odpověď odborníka
9.9.2015

Dobrý den, po CMP se u některých pacientů objeví tromboza. To se stává, ale pokud jste dostal trombozu rok po CMP a už jste byl rozchozený, tak to spolu mnoho nesouvisí. Otok dolní končetiny po CMP také někdy bývá. Je to projev nedostatečně funkčních nervových svazků. Nemusí to znamenat trombozu. Týden na interně s trombozou zcela stači! :-) Na warfarinu byste měl mít INR (zastarale řečeno Quick test) 2,0-3,0, takže vaše hodnota 1,53 je ještě nedostatečná. Dokud nebudete mít nastavenou hodnotu 2-3, tak byste si měl aplikovat injekce nízkomolekulárního heparinu (fraxiparin, clexane...). Noha po tromboze může být oteklá i déle než měsíc. Postupně by měla "splasknout", ale může vám otéct při větší námaze, při velkém vedru nebo po delším sezení - může to tak být už doživotně - že čas od času noha oteče. Trombus ve stehenní žíle se bude vstřebávat několik měsíců. Většinou plánujeme podávat warfarin na 6 měsíců, pak děláme kontrolní ultrazvuk žil dané končetiny (sono) a pokud je trombus rozpuštěn a nejsou další rizikové faktory trombozy, warfarin vysazujeme. Doporučuji vám detralex 2-0-0 nebo jiné léky na zlepšení stěny žil, studenou sprchu na nohy, kompresivní bandáž až do třísla (vysoko do stehna) - minimálně měsíc celý den - poté dle stavu, dle otoku, dle aktivity během dne jen někdy. Takže jediné, co není normální ve vašem příspěvku je, že nosíte kompresivní podkolenky. Ty ted nenoste! Přeji úspěšné léčení a hodně zdraví.

Nejčtenější dotazy
Od: Romana
1.4.2020

Dobrý den, vrátili jsme se z Brazilie.Manžel má příznaky Ziky a kamarádka má ziku potvrzenou. Je dobré podávat nějaké léky? děkuji

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
1.4.2020

Dobrý den. Nákaza virem Zika je nebezpečná pouze pro plod infikované těhotné ženy. U ostatních jedinců jde o nákazu nezávažnou a obávat se není třeba. Proti viru Zika nejsou dostupné léky, nemoc se léčí symptomaticky, tzn. klidem na lůžku a podáváním léků proti bolesti a teplotám. Virus se nejčastěji na člověka přenáší krev sajícími moskyty, mezilidsky je přenosný pohlavní cestou. V případě, že s manželem plánujete rodičovství, je nutné zabránit infekci budoucí matky. Základní prevencí je...

Od: Zdenka
24.2.2017

Dobrý den, chtěli bychom s přítelem do Asie na dovolenou. Cestovat budeme v mém druhem trimestru a před otěhotněním jsem se nechala naočkovat proti břisnímu tyfu, žloutence a vzteklině. Rozhodujeme se mezi Bali, Maledivy, Filipinami a Sri Lankou. Kterou destinaci byste mi doporučili jako nejméně nebezpečnou z hladiska možných těhotenství ohružujících nákaz? Thajsko jsme jiz kvuli dengue vyloučili. Děkuji

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
13.3.2017

Dobrý den, z uvedených oblastí lze považovat po zdravotní stránce za nejbezpečnější Maledivy. Přesto však používejte účinný repelent

Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Výšková nemoc: neviditelný postrach...

Vysokohorské prostředí klade na člověka značné...

Sedm důvodů, proč si zamilovat...

Davy turistů, předražené ubytování, fronty na...

Vánoce v zahraničí: kam vyrazit za...

Vánoce se pomalu, ale jistě blíží. S příchodem...