Jedete na dovolenou autem? Nezapomeňte se připravit!

Chystáte se vyrazit na dovolenou za hranice autem? Tento způsob cestování volí v posledních letech stále větší počet lidí. Ať už plánujete vyjet k moři, do hor, nebo za poznáváním památek v okolních státech, nezapomeňte se důkladně připravit. Cestou vás kromě nezapomenutelných zážitků mohou potkat také nepříjemnosti, které dokážou dovolenou značně zkomplikovat.

Nenechte si nabourat plány

Dovolená autem je ideální pro všechny, kteří chtějí zažít během cestování volnost. Zahraniční silnice proto v posledních letech brázdí stále více českých řidičů. Ovšem zvládnout v pohodě větší vzdálenost daleko od domova, v cizím prostředí, vyžaduje určitou přípravu. Před odjezdem je důležité nechat vůz zkontrolovat v servisu tak, aby byl připraven na hltání stovek kilometrů. Nezbytná je také kontrola povinné a doplňkové výbavy (její složení se může v jednotlivých státech lišit) a potřebných dokladů. Zároveň je namístě připravit se na odlišnosti v dopravních předpisech jednotlivých států.

Riziko „srážky“ nejen na silnici

Pokud je řeč o srážení, pak je vhodné připravit se nejenom na případnou srážku (nehodu) na silnici, ale také na prevenci sraženiny v žilním systému. Takzvaná cestovní trombóza může ohrozit jedince cestující v autě po delší dobu, většinou se jedná o nepřerušenou cestu delší než čtyři hodiny.

Pochopitelně ne každý cestovatel je ohrožen vznikem trombózy. Varování platí především pro jedince s vysokým rizikem vzniku krevních sraženin. Mezi rizikové faktory kromě sníženého odtoku krve z dolních končetin při delším sezení v autě patří vrozená zvýšená srážlivost krve, dehydratace, kouření, obezita či nádorové onemocnění. Také stav po úrazu či operaci nebo hormonální změny při užívání hormonální antikoncepce či během těhotenství.

Pokud patříte do rizikové skupiny, je vhodné před cestou konzultovat váš stav s ošetřujícím lékařem, který zhodnotí míru rizika a popřípadě vám doporučí léky na ředění krve. Mezi další preventivní opatření patří:

  • dostatečný příjem tekutin,  
  • omezení kouření během cestování,
  • eliminace alkoholu,
  • časté přestávky, při kterých se protáhnete.

Další tipy pro komfortní jízdu

Jedinci trpící cestovatelskou nevolností by měli dodržovat určitá opatření, tedy před cestou se dostatečně vyspat, jíst pouze lehká jídla, vyvarovat se nadměrné konzumace alkoholu a nekouřit během cestování. Podle doporučení lékaře mohou užívat také léky proti cestovní nevolnosti.

Předcházet bolestem pohybového aparátu pomůžete i správným nastavením sedaček a zpětných zrcátek, popřípadě použitím dalších pomůcek, jako jsou ortopedické podložky na sedačky.

Nepsanou povinností je uzavření cestovního pojištění, které vás ochrání v případě nenadálých situací na cestě. Jde zejména o ztrátu či poškození vašich osobních věcí nebo o různé zdravotní problémy. 

I když vás na cestě potkají nepříjemnosti, jako jsou objížďky či zácpy, důležité je nestresovat se, plánovat s předstihem a eventuálně delší cestu rozdělit na dvě či více kratších etap. Během přesunu autem je sice důležitý cíl, ale zábavu může přinášet také samotná cesta, kterou můžete spojit s objevováním zajímavých míst.

(holi)

Zdroje:

  1. https://www.everydayhealth.com/healthy-travel/staying-healthy-on-a-road-trip.aspx
  2. https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/road-safety
  3. https://health.clevelandclinic.org/motion-sickness-best-fixes-if-traveling-makes-you-ill/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29763962/

 

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 0
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.