Stres z cestování na vás může zanechat trvalé následky

Ať už vyrážíte na služební cestu, nebo míříte za novými zážitky, cestování představuje pro tělo vždy určitou míru psychického stresu. U citlivých jedinců může stres dokonce vyvolat kulturní šok – psychický otřes z neznámého prostředí. Jak pobyt mimo domov zvládnout bez úhony?

Zatěžkávací zkouška těla i duše

Stresová reakce ovlivňuje všechny metabolické pochody v těle. Přispívá k oslabení imunity, v jejímž důsledku můžete být náchylnější k některým infekčním onemocněním – například k meningokokovým nákazám. Stres navíc zhoršuje průběh chronických nemocí, zejména srdečních chorob. V neposlední řadě může napětí z cestování u vnímavých jedinců způsobit dokonce rozvoj duševní poruchy. Hned po úrazech a srdečních chorobách jsou psychické problémy nejčastějším důvodem pro leteckou evakuaci nemocného zpět do domovské země.

Jiný kraj, jiný mrav

Odlišná kultura i zvyky cílové destinace mohou, zvláště při dlouhodobých pobytech, vést k rozvoji takzvaného kulturního šoku. Kulturní šok probíhá v několika fázích. Nejprve cestovatel prožívá nadšení a je fascinován místním způsobem života. Za čas se však může dostavit frustrace, která pramení z odlišností mezi jednotlivými národy. Jak kulturní šok poznáte? Mezi jeho obvyklé příznaky patří:

  • pocit úzkosti a bezmoci,
  • únava a poruchy soustředění,
  • záchvaty vzteku,
  • touha po kontaktu s příslušníky stejné národnosti,
  • negativní postoj k tamnímu obyvatelstvu a kultuře.

Pokud se cestovatel nevrátí bezprostředně po prodělání kulturního šoku zpět do domovské země, pravděpodobně u něj po určité době dojde k adaptaci na nové prostředí. Později může paradoxně prožít také tzv. obrácený kulturní šok při návratu domů. Mnohdy se stává, že se navrátilec není schopen přizpůsobit podmínkám života ve své domovině.

Na cestu se dobře připravte

Jak zmírnit psychické napětí spojené s cestováním i dopad kulturního šoku? Základem je se na cestu dostatečně připravit. Snažte se přizpůsobit nové kultuře. Před cestou si raději zjistěte co nejvíce informací o způsobu žití a zvyklostech ve vaší cílové destinaci. Nemusí být od věci se před odletem naučit pár základních slovíček a frází užívaných v místním jazyce. Tímto způsobem si můžete otevřít cestu k tamním obyvatelům. 

Před odjezdem je důležité, abyste měli přehled o svém zdravotním stavu. Pokud trpíte chronickou nemocí, je třeba zkonzultovat plánovanou cestu s vaším ošetřujícím lékařem. Pro všechny případy raději zůstaňte v pravidelném kontaktu s rodinou a přáteli doma.

K nepsaným pravidlům bezpečného chování v zahraničí nepochybně patří i uzavření cestovního pojištění, které vám bude na cestách krýt záda. Pomůže vám v případě nenadálých událostí vyhledat lékařské ošetření a vyváznout tak s co nejmenšími možnými následky cestovního stresu.

(holi)

Zdroje: 1. https://travel.gc.ca/travelling/living-abroad/culture-shock

2. https://www.healthline.com/health-news/traveling-safely-when-you-have-a-serious-mental-illness#4

3. https://www.wikihow.com/Reduce-Holiday-Travel-Stress

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 4
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.