Z banality se může na dovolené stát velký problém

Cestování přináší nové zážitky, ale může přinést i nečekaná či neobvyklá zranění nebo choroby. Umíte si poradit, když vás něco takového potká?

Rýma z klimatizace, nebo „faraonova pomsta”?

Níže najdete výčet několika nejčastějších zdravotních potíží, které vás mohou při cestování potkat:

  • Zánět zevního ucha, nemoci z nachlazení. Nachlazení i zánět zevního ucha si obvykle spojujeme se zimními měsíci. Klimatizace v hotelu nebo v letadle, mokré plavky, zmrzliny a ledové nápoje si však s chladným zimním počasím v důsledku příliš nezadají.
  • Nemoci zažívacího ústrojí. Nemálo nadšených cestovatelů už strávilo vysněnou dovolenou na toaletě. Cestovatelské průjmy a další obtíže dokážou dovolenou pořádně znepříjemnit. Dehydratace a horečky mohou navíc zejména v tropických podmínkách ohrozit cestovatele i na životě.
  • Alergické reakce. Shánění pomoci i potřebných léků se může v zahraničí stát pěkně tvrdým oříškem. Obzvlášť bez pojištění.
  • Poranění pohybového ústrojí, úraz horních končetin. Zlomeniny a těžké úrazy patří mezi nejdražší zdravotní problémy, které se mohou v zahraničí přihodit. Například ošetření zlomené nohy v Chorvatsku může vyjít na více než 50 000 Kč.

To však není zdaleka všechno. I zdánlivé banality, jako jsou škrábnutí o kamínek nebo poranění o mořského ježka, se mohou stát velkým problémem. Nejdůležitějším opatřením proti zraněním a jiným neduhům je proto důsledná prevence. Ani ta však nemusí být 100%. Nikdy si proto nezapomeňte před cestou do zahraničí sjednat cestovní pojištění. Náklady na řešení zdravotních problémů se totiž mohou vyšplhat do astronomických výšin. A kromě toho – zdraví máme jen jedno.

V moři číhá nebezpečí

Zprávy o žralocích jsou děsivé. S daleko větší pravděpodobností vás však v moři ohrozí medúza nebo mořský ježek. Podceňovat byste neměli ani škrábance o kámen nebo korál. Při opakovaném dráždění rány cizím materiálem, například pískem, se rána špatně hojí a může vzniknout i vřed. Rány je proto třeba udržovat suché a čisté. A co dělat, když k takovému zranění dojde?

  • Pokud se poraníte o korál, ránu vydezinfikujte a důkladně vyčistěte. Pokud rána či její okolí zarudne, máte zvýšenou teplotu nebo je v ráně hnis, vyhledejte lékařskou pomoc.
  • Když vás žahne medúza, postačí většinou chlazení postiženého místa. Chlazení působí proti zánětu i bolesti. Pokud je však zranění rozsáhlé nebo se u vás objevily potíže s dýcháním, případně bolesti na hrudi, je třeba okamžitého lékařského zásahu. Může vám jít i o život.
  • Když stoupnete na mořského ježka, přinese vám úlevu naopak teplá voda. Ponořte do ní postiženou část těla, nejprve ovšem důkladně odstraňte všechny trny. Pokud se objeví příznaky alergické reakce, je třeba lékařského zásahu.

Nezapomínejte na asistenční službu

Postihnou-li vás v zahraničí zdravotní obtíže, neváhejte se obrátit na asistenční službu pojišťovny, u níž jste si sjednali cestovní pojištění. Svůj zdravotní problém můžete ihned telefonicky zkonzultovat s asistenčním koordinátorem, který vám poradí a v případě nutnosti vám může i sjednat návštěvu ve smluvním zdravotnickém zařízení.

(dos)

Zdroje:

http://www.cap.cz/vse-o-pojisteni/pojisteni-v-praxi/nejcastejsi-dotazy/353-nejcastejsi-dotazy-cestovni-pojisteni
https://www.dermnetnz.org/topics/marine-wounds-and-stings/
http://www.opojisteni.cz/pojistne-produkty/deset-nejcastejsich-zdravotnich-obtizi-cechu-na-zahranicni-dovolene/
https://www.healthline.com/
Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.