Ekofriendly cestování, dovolené mimo sezónu – jaké jsou cestovatelské trendy roku 2023?

Cestovní ruch se po „covidových“ uzávěrách postupně zotavuje. Zatímco v předchozích letech lidé hojně využívali neomezené služby hotelů a rezortů, takzvaný all inclusive, případně navštěvovali známé turistické atrakce, dochází v posledních letech ke změně cestovatelských plánů a stejně tak tomu je i v roce 2023.

Cestování se mění

Možná i kvůli aktuálně probíhající válce a neustále narůstající inflaci začali lidé více přemýšlet, jakým způsobem peníze utratí, kdy a kam budou jejich kroky směřovat a jaký dopravní prostředek k tomu využijí. Cestování v roce 2023 zatím nejvíce vystihují výrazy – udržitelnost, smysluplnost a cestování mimo sezónu. Ze získaných dat také vyplývá, že lidé dovolenkové pobyty sice často zkracují, během roku ale naopak navštíví více lokalit.

Ekofriendly cestování

Pod výrazem ekofriendly cestování si můžeme představit takové cestování, které myslí na životní prostředí. Ať už se jedná o cestování, které využívá k přírodě šetrnější dopravní prostředky, nebo o cestování do lokalit, které zavádějí iniciativy zaměřené na minimalizaci dopadu cestovního ruchu na životní prostředí. Některé hotely vynakládají snahu i peníze na zachování udržitelnosti – snaží se snížit spotřebu energií, k výstavbě a provozu používají přírodní obnovitelné materiály, nabízejí aktivity pečující o životní prostředí atd. Využitím udržitelného ubytování navíc cestovatel přispívá místní komunitě a ekonomice. Mezi evropské ekofriendly země se řadí například Azorské ostrovy, Finsko, Slovinsko či Island.

Dovolená, která dává smysl

Značná část lidí stále upřednostňuje pohodlnost a jednoduchost při hledání vhodné dovolenkové destinace, a proto si rádo zajistí služby cestovní kanceláře. Ze statistik však vyplývá, že od tohoto přístupu stále více cestovatelů ustupuje. Dovolená přes cestovní kancelář končí mnohdy omezením se pouze na služby daného rezortu či hotelu. Lidé však začali uvažovat, zda by za utracené peníze neměli dostat více – objevit místní zajímavosti, ochutnat lokální jídlo, prozkoumat trhy, poznat tamní zvyky. Na vzestupu je proto i netradiční ubytování typu tiny house, glamping, maringotky, jurty, domy na stromech atd. I v tomto případě pak cestovatelé upřednostňují ubytování s ekologickými vychytávkami, jakými jsou například energie získaná ze solárních panelů, samozřejmostí by mělo být také možnost třídění odpadu.

Vyrazit i mimo sezónu je v módě

Každodenní pracovní rutina, nadměrný stres, digitalizace – to vše přispívá ke zdravotním problémům, potížím se spánkem či depresím. Prostá relaxace v jarních či podzimních měsících pomáhá tyto zdravotní neduhy překonat. Ačkoliv hlavní sezóna zůstává nadále stěžejní především pro pracující rodiny s malými dětmi, neatraktivní měsíce, jakými jsou březen, duben či listopad, využívají především lidé, kteří mohou pracovat odkudkoliv. Tito kombinovaní pracující-turisté si dopřávají především ubytování, které nabízí různé wellness služby, relaxační rituály a programy sebepéče. Kromě dokonalé relaxace nabízí cestování mimo sezónu větší výběr ubytování a nižší cenu.

Praktické tipy na cestu

Ať už máte dovolenou za sebou, nebo teprve balíte kufry, přinášíme vám pár cestovatelských tipů. Nezávisle na tom, zda jedete za sportovními zážitky, nebo jen za relaxem, nezapomeňte před cestou uzavřít vhodné cestovní pojištění, které vám pokryje případné náklady spojené s léčbou. Takový žlučníkový záchvat nebo ledvinová kolika si nevybírají a mohou potrápit i někoho, kdo neměl doposud žádné potíže. Před cestou do zahraničí zkontrolujte dobu platnosti svých cestovních dokladů a zjistěte, zda je nutné vyřizovat víza. S předstihem si zjistěte, jaká jsou v dané destinaci povinná či doporučená očkování. Nezapomínejte ani na dostatečnou finanční hotovost, protože i v dnešní době nacházíme místa, kde se platba kartou ještě zcela nerozšířila.

(mraf)

 

Zdroje:

https://partner.booking.com/cs/click-magazine/trends-insights/key-takeaways-bookingcoms-2023-travel-predictions

https://www.holidaytourstravel.com/top-travel-trends-2023/

https://www.travelandleisure.com/top-travel-trends-of-2023-american-express-travel-president-7370758 

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 0
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.