Zpestření dovolené aneb zvířata na dosah ruky

Je libo selfie ze hřbetu slona, plavání mezi žraloky nebo jízdu sněhovými závějemi se psím spřežením? Cestování moderní doby nabízí mnoho lákadel – stačí popustit uzdu své fantazii a splnit si dávné sny.

Nedílnou součástí dnešních dovolených bývají i zážitky se zvířaty. Vesměs nabízejí nesmazatelnou vzpomínku malým i velkým cestovatelům. Vybírat si můžete z mnoha možností.  

  • Potápění se žraloky. Nedaleko mexického ostrova Holbox se nachází místo, kam žraloci každý červen, červenec a srpen vyrážejí za potravou. Okolní potápěčské agentury vám pomohou dostat se až do bezprostřední blízkosti těchto podvodních predátorů. Obdobnou příležitost mají i cestovatelé v Belize a Hondurasu.
  • Jízda na velbloudu. Cestování na hrbech „korábů pouště“ je neodmyslitelnou součástí arabského světa. V turistických letoviscích severní Afriky a Blízkého východu máte možnost okusit ne zrovna pohodlnou, ale určitě nezapomenutelnou jízdu na velbloudech.
  • Šnorchlování s delfíny. Plavání s jedním z nejinteligentnějších tvorů na celém světě je opravdu skvělá věc. Šnorchlování s delfíny je v současnosti velmi rozšířené, vydat se můžete do jednoho z četných delfinárií nebo se s nimi můžete setkat na otevřeném moři, například u egyptského letoviska Marsa Alam.
  • Výlet se psím spřežením. Smečka psů vás táhne vstříc mrazivému větru do sněhem zasypané skandinávské přírody. Jde o nezapomenutelný adrenalinový zážitek, obzvláště v době trvání polární záře, tedy mezi prosincem a únorem.
  • Po stopách lesního muže. Ačkoliv to tak na první pohled může vypadat, nejedná se o výlet za proslulým yettim, ale za lidoopy do jihovýchodní Asie. Orangutan totiž v malajštině znamená „lesní muž“. Do přírodní rezervace tohoto ohroženého tvora se můžete vydat na ostrov Borneo.
  • Svět ze hřbetu slona. Jízda na slonech je v současné době doménou Thajska a dalších států jihovýchodní Asie, kam se ročně vydávají tisícovky turistů. Pokud už podniknete tak dalekou cestu, určitě by ve vašem albu neměla chybět fotografie, která zachycuje svět ze hřbetu slona.
  • Ošetřovatelem v zoo. Ráno dostanete pracovní oděv, uklidíte nepořádek v pavilonu žiraf, nakrmíte divoké šelmy a po obědě se vydáte na cvičení lachtanů. Tak nějak vypadají akce „povolání na zkoušku“, mezi něž se řadí například práce ošetřovatele v zoo. V rámci zážitků se zvířaty se však na jeden den můžete stát i pastevcem, farmářem nebo cvičitelem dravých ptáků.
  • Mazlení s pandou. Čínská rezervace nabízí opravdu unikátní zážitek. Spolu se zkušenými ošetřovateli se celý den staráte o pandy a odměnou vám bude pomazlení se s tímto chlupatým medvědem.

S cestovkou, nebo na vlastní pěst

Pokud máte rádi setkání se zvířaty opravdu zblízka, rozhodně je z čeho vybírat. Mezi další zajímavé aktivity patří například pozorování velryb kolem Nového Zélandu, putování za šimpanzi v Tanzanii nebo výlet na slavné Galapágy. Existují v zásadě dvě možnosti, jak si akci zařídit. Buď můžete zážitky se zvířaty spojit s fakultativním výletem v rámci dovolené s cestovní kanceláří, nebo si lze vše naplánovat na vlastní pěst. Ať už se rozhodnete jakkoliv, nezapomeňte na uzavření cestovního pojištění. Domácí i divoká zvířata totiž představují i hrozbu. Jejich případné útoky znamenají riziko ošklivých zranění, ale také přenosu infekčních chorob.

(holi)

Zdroje:
www.audleytravel.com
www.globalanimal.org
cestovani.lidovky.cz

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 5261
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.