Vlakem křížem krážem Evropou aneb moderní a výhodné způsoby cestování (nejen) pro mladé

V dnešní uspěchané době může cestování vlakem působit jako zastaralý nebo poněkud komplikovaný způsob přepravy. Opak je však pravdou. Novodobé vlaky si komfortem a nabídkou služeb nezadají s ostatními druhy dopravy. Klimatizovaná kupéčka, příjemný interiér a pohodlná sedadla či občerstvení mnohdy srovnatelné s dobrou restaurací – to vše můžete najít v nabídce moderní vlakové přepravy. Pokud stále nejste přesvědčeni, čtěte dál.

Bezpečné a rychlé cestování

Cestu vlakem si můžete zpříjemnit čtením dlouho odkládané knihy. Dohnat pracovní povinnosti není se zavedením wi-fi také žádný problém. Cestování vlakem má mnoho dalších výhod – je bezpečné, rychlé a celkem šetrné k přírodě. Navíc k tomu můžete přidat možnost vyčistit si za jízdy hlavu nebo si dokonce zdřímnout či  navázat nová přátelství. Odpadá také potřeba hledání parkovacího stání pro vlastní auto, stejně jako řešení častých silničních uzavírek. Oproti letecké dopravě nabízejí vlaky mnohem spolehlivější variantu cestování. Odpadá odbavení či dlouhé bezpečnostní fronty, ztráta času při nutnosti časného příjezdu před plánovaným odletem a nemusíte se obávat ztráty zavazadel po cestě.

Jedna jízdenka pro celou Evropu

V průběhu let zavedli evropští vlakoví dopravci mnoho programů a nabídek, které činí cestování vlakem dostupnější a také cenově přijatelnější variantou dopravního prostředku. Například s jízdenkou Interrail Pass je možné procestovat více než 40 tisíc evropských železničních stanic. Existuje ve variantě globální či  platné pro jednotlivou zemi. Nákupem jízdenky získáte možnost cestování v dané destinaci bez omezení počtu najetých kilometrů a k tomu spoustu dalších výhod. Cena jízdenky se pak odvíjí od zvolené třídy a počtu platných dnů. Například u Interrail Global Pass může být cenové rozpětí od cca 300 € po 1200 €.

Jednotlivé vnitrostátní systémy jsou také výhodné

Kromě Interrail Pass nabízejí někteří dopravci další specializované cestovní průkazy. Například italská firma Trenitalia nabízí jízdenky, které umožňují cestujícímu provést tři nebo čtyři cesty během sedmi dní, případně sedm za deset dní či deset za 30 dní. Ceny Trenitalia Pass začínají na 139 €.

Jízdenky Swiss Travel Pass u švýcarského dopravce jsou platné 3 až 15 dní. Kromě neomezeného cestování vlaky, autobusy či loděmi nabízí cestujícím i řadu doplňkových výhod a vstupy do více než 500 muzeí. V ceně jsou i panoramatické švýcarské vlaky. Ceny začínají na 244 CHF. U sousedů v Německu je možné s jízdenkou D-ticket využívat veškerou veřejnou dopravu po celé zemi s výjimkou vysokorychlostních vlaků, a to za paušální měsíční poplatek 49 €.

Je vám 18? Cestujte zdarma

Velmi zajímavou možnost cestování nabízí iniciativa DiscoverEU. Jedná se o akci programu Erasmus+, která mladým lidem ve věku 18 let nabízí možnost procestovat nejrůznější kouty Evropy. Pokud dotyčný splní zadaná kritéria a bude vybrán, získá časovou jízdenku, která mu při dodržení přiděleného rozpočtu umožní cestovat zcela zdarma po dobu jednoho měsíce. Jízdenka se vztahuje na cesty po evropských zemích, a to především vlakem.

Kromě toho nabízí karta celou řadu slev na místní kulturní a sportovní akce, vzdělávací aktivity či ubytování. Účast v programu je podmíněná vyplněním online formuláře, součástí je i kvíz o Evropské unii a dalších relevantních tématech a respondent je také dotazován na jeho motivy pro zapojení se do programu.

Evropa nabízí nepřeberné množství slev na železniční jízdenky. Ať už jste mladí lidé do 26 let, senioři či se věkově pohybujete mezi těmito dvěma skupinami,  můžete vyhledat na webu dopravců dané země různé možnosti, jak ušetřit. Uspořit lze ať už při včasném nákupu jízdenky, anebo při tom na poslední chvíli. Výhodné bývají také věrnostní programy či skupinové slevy, pokud se rozhodnete jet v partě. Vydejte se prozkoumat evropské destinace pomocí vlakové dopravy.

(mraf)

 

Zdroje:

https://www.bahn.com/cs/nabidky/passes

https://youth.europa.eu/discovereu/rules_cs

https://www.trenitalia.com/en/offers/trenitalia-pass.html

https://www.cd.cz/typy-jizdenek/mezinarodni-jizdenky/-26729/

https://www.bahn.de/angebot/regio/deutschland-ticket

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 0
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.