Transsibiřská magistrála aneb Dobrodružství na kolejích

Cestování vlakem může být příjemným zážitkem. Transsibiřská magistrála nabízí nezapomenutelnou dovolenou nejen pro milovníky železnic. Předlouhých devět tisíc kilometrů lze totiž strávit v luxusních vozech nabízejících nečekaný přepych. A to vše za poměrně příznivou cenu.

Napříč historií

Transsibiřská magistrála je s neuvěřitelnou délkou 9288 kilometrů nejdelší železniční tratí na světě. Hlavní dopravní tepna začíná v Moskvě a končí až daleko na východním pobřeží v ruském Vladivostoku. Výstavba začala již na konci 19. století a v roce 1905 byla definitivně dokončena. Pro zdejší obyvatele je magistrála běžným transportním prostředkem – jízda vlakem je totiž několikanásobně levnější než cesta letadlem. Z Moskvy do Vladivostoku vyráží vlaková souprava Rossiya každý druhý den. Vladivostok však není jedinou konečnou destinací. Mnoho cestovatelů využívá tento spoj také při cestování do Mongolska, Číny, Japonska, Vietnamu nebo do dalších států jihovýchodní Asie.

Tam a zase zpátky

Ze západu na východ, nebo z východu na západ? Toť otázka. Nejpopulárnější je trasa směrem na východní pobřeží, nic však nebrání tomu, abyste se vydali „proti proudu“. Cesta transsibiřskou magistrálou se totiž dá v předstihu naplánovat z domova, jízdenky si zakoupíte přes internetový portál. Pokud jste o dobrodružné cestě vystřižené jako ze starých detektivek přemýšleli, ale bojíte se o svou bezpečnost, můžete být v klidu. Cestování transsibiřskou magistrálou je v tomto směru bezproblémové. Celý vlak střeží skupina policistů a při nástupu je nutné legitimovat se platnou jízdenkou a osobním dokladem. 

Luxus na kolejích

I když je transsibiřská magistrála v provozu přes 100 let, rozhodně nezaostává za moderními dopravními prostředky. Nejluxusnější místa nabízejí nezapomenutelný zážitek i pro ty nejnáročnější cestovatele. Nižší cestovní třídy naopak představují rozumný kompromis mezi cenou a komfortem. Pro ilustraci, jízdenka z Moskvy do Pekingu ve druhé třídě startuje na 11–15 tisících korunách. Pokud si chcete na cestě udělat delší zastávky, budete si muset koupit více lístků, protože jedna jízdenka není přenosná mezi jednotlivými vlakovými spoji. V blízkosti každé zastávky lze přitom podniknout výlet za přírodními scenériemi i historickými památkami.

Necháte-li se zlákat k dobrodružné jízdě vlakem napříč drsnou ruskou divočinou, určitě nezapomeňte na uzavření cestovního pojištění. Samotná cesta je sice bezpečná, při vašem putování vás však mohou potkat nečekané komplikace v podobě infekčních nákaz, úrazů či poškození zavazadel. Pojištění vás ochrání před nečekanými výdaji, které se mohou vyšplhat poměrně vysoko. 

(holi)

Zdroj:
www.seat61.com

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 6
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.