Rok 2018 ve znamení festivalů. Víme, kam vyrazit

Karneval v Benátkách, Mardi Gras, slavnost Hólí, Tomorrowland, La Tomatina. Nadcházející rok nabízí vskutku nepřeberné množství různých oslav, svátků a festivalů, které uspokojí i ty nejnáročnější cestovatelské choutky. Je opravdu z čeho vybírat a na své si jistě přijde každý, ať už milovník historie, hudby, či dobrého pití.

Zima a jaro s karnevaly a masopusty

Lákají vás pestrobarevné karnevaly a bujaré veselí? Nemusíte jezdit do brazilského Ria, stačí se vypravit na sever Itálie do Benátek, kde se koná jeden z nejkrásnějších karnevalů světa. Jeho návštěvnost se počítá na miliony a každým rokem přibývá diváků i tajuplných masek. Benátský karneval už probíhá a potrvá do 13. února.

Pokud se přece jen chcete vydat až za velkou louži na karneval v Riu de Janeiru, vyrazit musíte v termínu od 9. do 14. února.

Ve Spojených státech amerických se 1. února koná Mardi Gras, což je určitá obdoba českého masopustního veselí, ale v mnohem větším měřítku. Tento svátek se slaví zejména v New Orleansu, kde na vás budou čekat průvody, pestré kostýmy a spousta dobrého jídla a pití.

S barevným veselím ale zdaleka nekončíme. 2. března se v Indii slaví svátek jara a barev nazvaný Hólí, který se na světě nejvíce proslavil tím, že lidé na sebe v ulicích vzájemně vrhají barevné prášky a cákají po sobě zbarvenou vodu.

Poté se 17. března celý svět zbarví do zelena při oslavě Dne svatého Patrika (patrona Irska).

V létě za kulturou a gastronomickými zážitky

Nyní by měli zpozornět fanoušci a fanynky červených koberců a filmových hvězd. Na konci jara totiž francouzské město Cannes hostí nejslavnější filmový festival na světě. Ten se bude tento rok konat od 9. do 20. května a jistě nabídne spoustu filmových i nefilmových zážitků.

Vyznavače bitev s jídlem a pitím potěšíme hned dvakrát. 28.–30. června se ve španělském městě Haro koná festival vína, kde tento lahodný mok rozhodně neteče jenom do vyprahlých hrdel. 29. srpna se ve španělském Buñolu odehraje tradiční rajčatová bitva La Tomatina.

Léto je bezpochyby spojeno s velkými hudebními festivaly. Patří k nim například Tomorrowland, konající se 27.–29. července v Belgii.

Pokud se vám v horkém počasí nebude chtít tancovat, ale raději byste se převlékli za svého oblíbeného komiksového hrdinu, určitě navštivte Comic Con v San Diegu, který probíhá od 19. do 22. července.

Strašidelný podzim

Když pomineme oblíbený festival piva Oktoberfest (22. 9.–7. 10.), který každoročně organizují v Bavorsku, podzim se bude nést ve strašidelném duchu. Na přelomu října a listopadu se v Mexiku slaví Den mrtvých neboli Día De Los Muertos. V Mexiku patří k nejdůležitějším svátkům roku, a jeho přípravě a průběhu je proto věnována patřičná pozornost. Těšit se můžete na průvody děsivých kostýmů a masek. Obdobou tohoto svátku je také americký Halloween.

Je pravda, že Mexiko není úplně nejblíž, a proto se můžete podívat, co za čerta straší za našimi hranicemi. V Tyrolsku se bude 5. prosince prohánět mystický ďábel Krampus, který je mnohem děsivější obdobou našich čertů.

Ať už se vydáte kamkoli, nezapomeňte se informovat o aktuální zdravotní i bezpečnostní situaci v cílové destinaci. Nepsanou povinností je uzavření cestovního pojištění. To vás sice neochrání před démony a mystickými bytostmi, ale bude vám krýt záda v případě nemoci, úrazu či ztráty zavazadla.

(holi)

Zdroj: maketimetoseetheworld.com/best-festivals-cultural-events-world

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Vlakem křížem krážem Evropou aneb...

V dnešní uspěchané době může cestování vlakem...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.