Chorvatsko a Černá Hora: úspěch dovolené je ve vašich rukách

Chorvatsko je neodmyslitelným folklórem české dovolené. Poslední dobou ale vzrůstá také popularita jižněji položené Černé Hory. Obě země se řadí mezi bezpečné destinace z hlediska zdraví i kriminality. Přesto je vhodné před cestou podstoupit některá očkování a uzavřít cestovní pojištění.

Prevence je jistota 

Země na pobřeží Jadranu patří z hlediska infekčních chorob mezi poměrně bezpečné destinace. Všem turistům se však doporučuje podstoupit alespoň základní vakcinaci proti nemocem, jež se vyskytují na celém světě.

  • Virová hepatitida A. Infekce se nejčastěji přenáší znečištěnýma rukama, kontaminovanou vodou a potravinami. Vždy je třeba dodržovat základní hygienická pravidla a vyhýbat se rizikovým aktivitám, například stravování v zařízeních pochybné kvality.
  • Virová hepatitida B. Ochrana proti této nemoci je součástí povinného očkovacího kalendáře od roku 2001. Většina dospělých cestovatelů však toto očkování nepodstoupila, i když se doporučuje všem. Nebezpečí nákazy hepatitidou B hrozí po celém světě. Přenos se uskutečňuje skrze krevní řečiště nebo pohlavním stykem. Očkování proti hepatitidě typu A i B zaručuje celoživotní ochranu.
  • Tetanus. K bakteriální nákaze dochází nejčastěji při poranění. Tato vakcinace je součástí povinného očkovacího kalendáře. Ochrana ale není celoživotní, po 10–15 letech je nutné podstoupit přeočkování. Před odjezdem je tak vhodné u tetanu zkontrolovat aktuální platnost.
  • Klíšťová encefalitida. Chorvatsko i Černá Hora patří mezi rizikové oblasti pro přenos této virové nákazy. Očkování se provádí třemi dávkami, přičemž potřebná ochrana vzniká 2 týdny po aplikaci druhé dávky. Přeočkování se provádí podle věku cestovatele po 3 nebo 5 letech.
  • Vzteklina. Chorvatsko i Černá Hora patří mezi země se středním rizikem přenosu této infekce. Očkování proti vzteklině je vhodné pro lidi, kteří vyrážejí na dlouhý pobyt do přírody a odlehlejších oblastí daleko od zdravotní péče. Nákaza touto nemocí totiž vždy končí úmrtím.

Chorvatsko pod dohledem 

Bezpečnostní situace na území Chorvatska je dobrá. Zejména pak v období hlavní sezóny, kdy na souši i na moři působí více policistů. Přesto je zapotřebí věnovat soustavnou pozornost svým osobním věcem, hlavně dokladům a financím. Peněžním kapsářům totiž nahrává zvýšená koncentrace osob na plážích a v turistických letoviscích. V letních měsících je nutné počítat s hustým provozem na místních silnicích. I když je v Chorvatsku tolerována hranice 0,5 ‰ obsahu alkoholu v krvi řidiče, v případě dopravní nehody je jízda pod vlivem považována za přitěžující okolnost. Je tudíž lepší alkohol před usednutím do auta vůbec nekonzumovat. 

Více krádeží

Černá Hora je též poměrně bezpečnou destinací, je však nutné počítat s vyšší úrovní kriminality než v Chorvatsku. Kapsáři jsou aktivní hlavně během turistické sezóny. Je tak zapotřebí dávat si pozor na osobní věci, nemít u sebe větší hotovost a nenosit zbytečně drahé šperky či hodinky. Na pláži ani ve stanu se nedoporučuje ponechávat věci bez dozoru, zvláště pak osobní doklady, peníze, platební karty a elektronické přístroje.

Pojištění znamená klid 

K tragickým událostem dochází především v souvislosti s přeceněním vlastních sil. Nejčastěji se tak děje při plavání v moři nebo vysokohorské turistice. Ministerstvo zahraničních věcí proto doporučuje občanům mířícím do Chorvatska i Černé Hory dodržovat bezpečnostní pravidla daná místními autoritami. Před cestou je vhodné uzavřít odpovídající cestovní pojištění. V rámci lékařské péče se totiž v těchto zemích hradí vysoké částky.

(holi)

Zdroje:
www.mzv.cz
www.mzv.cz
www.fitfortravel.nhs.uk
www.fitfortravel.nhs.uk

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 1797
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.